eur:
393.19
usd:
355.64
bux:
72463.4
2024. szeptember 4. szerda Rozália

Borsik: a kormány egyszer már felrúgta a béralkut

Nem kapták meg időben a kormány konvergencia programjának tervezetét a szakszervezetek, amelyek a munkavállalók képviseletében kedden délután zárt ajtók mögött egyeztetnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a kormány egyszer már felrúgta az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született béralkut, ezért az érdekképviseletek most is ettől tartanak.

A miniszterelnök ígérete alapján már sokkal korábban meg kellett volna kapniuk a szakszervezeteknek a teljes tervezetet, ehhez képest még hétfőn is csak egy 17 oldalas, a keddi tárgyalást előkészítő konvergencia-anyagot kaptak - hangsúlyozta az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

A kormány most azt ígéri, péntekre kapják meg a végleges anyagot a szakszervezetek, így egyetlen hétvégéjük lesz felkészülni az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris nyilvános ülésére - jegyezte meg Borsik János, aki nem tartja kizártnak, hogy az MSZP és az SZDSZ közötti koalíciós feszültség miatt nem készült el eddig a végleges anyag.

A szakszervezeti vezető az előzetes tájékoztató ismeretében azt emelte ki: nem látja a harmonizációs törekvéseket a Nemzeti Fejlesztési Terv, a megszorító csomag és a konvergenciaprogram között, pedig az előkészítés ezen fázisában már ezeknek látszaniuk kellene.

Feszültségek

Borsik János problémásnak látja a reálkeresetek várható alakulásáról szóló erőjelezést is, amely szerint jövőre 1,7 százalékkal esnének a reálkeresetek, 2008-ban pedig szinten maradnának. A szakszervezeti vezető szerint ez komolyan megterheli az őszi bértárgyalásokat.

Mivel a kormány idei intézkedéseivel - amelyekkel szeptember 1-jével 2,5 százalékkal, január 1-től pedig újabb 1 százalékkal csökkenti a magyar munkavállalók nettó keresetét - felrúgta az Országos Érdekegyeztető Tanácsban tavaly született béralkut, az érdekképviseletek attól tartanak, hogy ez jövőre is megtörténhet. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordultak az ügyben - mondta Borsik János.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

A háború elején teljesen elképzelhetetlen volt, hogy az ukrán haderő megtámadja Oroszországot és elfoglal egy egész várost a rivális állam területén, így nem meglepő, hogy sokan hatalmas sikerként ünnepelték azt, hogy az 5000-es lélekszámú Szudzsa augusztusban ukrán kézre került. Közben kevés szó esett arról, hogy az orosz hadsereg elfoglalt számos kistelepülés mellett egy 14 ezres kisvárost, Novohrodivkát és felvonultak a stratégiai fontosságú Pokrovszk térségében. Ha az ukrán hadvezetés nem tudja sürgősen stabilizálni a helyzetet a keleti fronton, egyértelműen kijelenthető lesz, hogy sokkal nagyobbat vesztettek Kurszk megtámadásával, mint az oroszok, nemcsak Donyeck megye kerülhet súlyos veszélybe, de Dnyipropetrovszk védelmére is fel kell készülnie az ukrán hadseregnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×