eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

"Hülyeség, hogy én irányítom az országot"

Összkormányzati feladatokat lát el a jövőben a Miniszterelnöki Hivatal és a kormányfő "nagy" kabinetjeként működik majd - nyilatkozta az InfoRádiónak Szilvásy György kancelláriaminiszter, aki "hülyeségnek" nevezte, hogy valójában ő irányítaná az országot.

Milyen változások várhatóak a Miniszterelnöki Hivatal működésében?

Átalakul a kancellária működése, tisztul a profilja. A korábbi kormányokkal összevetve sokkal kevesebb ágazati feladatot fog ellátni, nem működnek majd mellette olyan hivatalok, amelyek tulajdonképpen egy-egy minisztériumhoz tartoznak.

Az előző ciklusban a MeH felügyelte a titkosszolgálatokat és a határon túli magyarok hivatalát is, ezek a területek is máshova kerülnek?

Nem, az említett területek esetén felvethető az összkormányzati szempont. A vagyonkezelés, az ifjúsági ügyek, az egyházak ügyei azok, amelyek egy-egy minisztériumhoz kerülnek a kancelláriától.

Az ÁPV Rt.-t sem önök fogják felügyelni?

Például azt sem. Ezzel szemben viszont a Miniszterelnöki Hivatalnál lesznek azok a feladatok, amelyeknél a miniszterelnöki felelősség megjelenik, és amelyek az összkormányzatiságot jelképezik. Például az államreform vagy a fejlesztések stratégiai szintű koordinálása.

Erős embernek tartják önt a kormányban, Gyurcsány Ferenc tulajdonképpeni helyettesének. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A miniszterelnök helyettese Kiss Péter. Én az igazgatási ügyekkel foglalkozom a továbbiakban is, ha már helyettesítést említett. Az, hogy ki erős a kormányban, ki nem, nem értelmezhető kérdés. Egyébként mitől erős ember valaki a kormányban?

A folyosói pletykák azt mondják, hogy valójában ön irányítja az országot.

Ezek hülyeségek. Jól látható minisztériumi és kormányzati felelősségi rendszer van, amelyben megvan a magam helye. Én ezt úgy értelmezem, ahogy már korábban is mondtam, a miniszterelnök kabinetjét irányítom Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterként. Ez a fő feladatom.

A többi tárcát is felügyelnie kell?


A kormányülések előkészítése, a kormánydöntések végrehajtásának ellenőrzése azt is feltételezi, hogy szoros együttműködésben legyek a többi tárca vezetőjével.

Az előző ciklushoz képest kisebb lesz a Miniszterelnöki Hivatal vagy más?

Abból, amit elmondtam, abból az következik, hogy más is lesz és kisebb is lesz.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×