eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Folytatják a magyarok az adriai bevásárlást

Laboratóriumi elbocsátások, jogtalan a repülőjegy kiállítása után beszedett díj, elöntheti a tenger New Yorkot, hét százalékos orvoshiány, etikai kódexük lesz a nyugdíjpénztáraknak, továbbra is népszerűek a horvát ingatlanok. Címek a reggeli lapokból.

A Népszabadság azt írja: országszerte összesen kétszáz dolgozótól váltak meg a napokban az ÁNTSZ nemrégiben eladott laborjaiban. Tizenhat intézményben érintette a szakalkalmazottakat a létszámcsökkentés, leginkább a salgótarjáni, a szekszárdi és a szolnoki laborokban, amelyek a továbbiakban csak mintabegyűjtő helyek lesznek.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azért vált meg tizenhat laborjától, mert azok veszteségesen működtek. Másfél évvel ezelőtt a dolgozók létszámát 750-ről 450-re csökkentették. Akit lehetett, nyugdíjaztak, de sokan éltek a felkínált végkielégítés lehetőségével is.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: jogsértő a légitársaságok, valamint az utazási irodák gyakorlata, amikor a repülőjegy kiállítása után díjat szednek - közölte a Fővárosi Ítélőtáblának a napokban megszületett döntését az országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Tavalyelőtt több légitársaság csökkentette az utazási irodák repülőjegy-értékesítéséből származó jutalékát, és úgynevezett szervizdíjat vezetett be, amit javaslatukra az utazási irodák is átvettek.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület álláspontja szerint többletdíjra a légitársaság csak az utazáshoz kapcsolódó többletszolgáltatásért jogosult, márpedig az, hogy az utazáshoz szükséges jegyet kézbe adják, nem nevezhető annak.

Az Index azt írja: kutatók szerint a korábban jósoltnál sokkal gyorsabban olvadásnak indulhatnak a sarki jégsapkák, a következmények pedig beláthatatlanok: az emberiség ugyanis stabil klímára húzta fel egész civilizációját.

A legújabb kutatások szerint 2100-ra olyan magasra emelkedhet a vízszint, amilyenre az elmúlt 130 ezer évben nem volt példa, elmosva olyan part menti, alacsony fekvésű városokat, mint New York, London vagy épp Hong Kong. A fontos gazdasági központok mellett több sziget is a víz alá kerülhet.

A Világgazdaság cikkéből kiderül: Magyarországon átlagosan 7 százalékos az orvoshiány, ám a szakmai és a területi különbségek jelentősek. A közeljövőben a házi és a szakrendelői orvoslás feltételeinek javításával prioritást kap a lakosságközeli szolgáltatás.

Az orvosok harmada elérte a nyugdíjkorhatárt, ezért már az idén bővítették a medikusképzést, és visszacsalogatnák az ágazat háttériparában dolgozó doktorokat. Ehhez szükség van a jövedelmek növelésére, a tervek szerint a hazai orvosbérek az évtized végére érhetik el az EU tagállamok átlagát.

A Napi Gazdaság azt írja: napokon belül etikai kódexük lehet a magyarországi nyugdíj- és egészségpénztáraknak. A csatlakozást a közösen kialakított etikai kódexhez a maguk részéről elfogadhatónak ítélő pénztáraknak március 31-ig kell bejelenteni.

Az etikai kódex alapelveiben rögzíti, hogy tilos az olyan tisztességtelen magatartás, amely sérti, vagy súlyosan veszélyezteti a versenytárs érdekeit. Külön pont tiltja a saját, vagy más pénztár teljesítményét megtévesztő módon közlő adatok nyilvánosságra hozatalát információközlés, vagy tagszervezés közben. Egy-egy konkrét ügyben eseti döntőbizottság határoz majd.

A portfolio.hu szerint nem lankad a hazai lelkesedés a horvát ingatlanok iránt. A tavalyi évhez képest hiába nőttek mintegy tizenöt-húsz százalékkal a tengerparti nyaralók árai, továbbra is sok magyar vesz házat vagy lakást déli szomszédunknál.

Húszmillió forint alatt ma már nem érdemes elindulnia senkinek, ha biztos jogi hátterű és megfelelő állapotú apartmant szeretne. Nem mindegy azonban, hogy hol - írja a portfolio.hu, a horvát ingatlanpiac ugyanis nagy változásokon megy keresztül, így nem árt odafigyelni az építési engedélyek meglétére és az építési területek kijelölésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×