eur:
394.22
usd:
354.52
bux:
72434.51
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Már a spájzban vannak az oroszok

Milliókat fenyeget a szegénység Európában, Áremelés várható a taxisoknál és Sohasem késő visszavinnia a könyvtári könyveket, címek a reggeli lapokból.

Népszabadság

A Népszabadság arról is ír, hogy áprilistól orosz tulajdonba kerülhetnek a magyar gázrendszer legfontosabb elemei. Az orosz energetikai óriás, a Gazprom elnöke kedden bejelentette: a német E.ON többek között a MOL-tól hivatalosan még meg sem vásárolt magyar gázüzletágát ajánlja cserébe egy nyugat-szibériai gázlelőhely résztulajdonáért. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a Gazprom erősen érdeklődik a magyarországi befektetési lehetőségek iránt. Szakértők biztosra vették, hogy Vlagyimir Putyin budapesti látogatásán is szó esett a kérdésről, igaz, ez a hivatalos bejelentésekben nem szerepelt. Kóka János gazdasági miniszter azt mondta: amennyiben egy ilyen üzlet a törvényesség minden próbáját kiállja, a magyar kormány semmit nem tesz ellene.

A lapból megtudható, hogy sohasem késő visszavinni a könyvtári könyveket. A hosszú idő óta vissza nem vitt könyveket bűnbocsánati ládába tehetik az egyetemi könyvtár előtt azok, akik vissza szeretnék adni.  A Népszabadság információi szerint sokan élnek a lehetőséggel, de igazán értékes könyveket ezzel a módszerrel még nem kapott vissza az intézmény. Virágos Márta, a Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója szerint is sok gondot okoz, hogy a kölcsönzők nem veszik eléggé komolyan a könyvtári szabályokat. Ezért az igazán értékes könyvek nagy része csak helyben, a kutatóteremben tanulmányozhatók.

Magyar Nemzet

A lapban arról olvashatnak, hogy szabályellenesnek minősítette a magyar iparűzési adóval majdnem megegyező olasz regionális adót az európai bíróság illetékes főtanácsnoka. Elődje egyszer már hosszadalmas procedúra után elsőfokú állásfoglalásában elítélte ezt az adónemet, mivel ütközik az uniós áfa-szabályokkal. Az olasz adóterhet a magyar iparűzési adóhoz hasonlóan a cégek forgalma alapján állapítják meg, attól függetlenül, hogy a vállalat termel-e nyereséget.

A Magyar Nemzet egy másik írása szerint áremelés várható a fővárosi taxicégeknél. A társaságok ezekben a hetekben alakítják ki az új tarifatáblázatokat. A drágítást a benzin és a regisztrációs adó emelkedése tette szükségessé. A fix taxitarifa körül évek óta tart a huzavona, a kérdés várhatóan a választások után kerül újra napirendre.

Index

A hírportál arról ír, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a luxuslakások iránt, pedig ezekért a 100 négyzetmétert meghaladó méretű otthonokért négyzetméterenként akár 1 millió forintot is elkérnek. Ezért nemcsak extrákkal felszerelt minőségi lakás jár, hanem esetenként a 100 milliós vagyonokat megillető diszkréció is. Korábban azok, akik megengedhették maguknak a legmagasabb szintű lakókörülményeket, az önerős építkezést választották az agglomerációban, és villaszerű családi házakba költöztek. Ma már azonban egyre kevesebben vállalják a villaépítést, így megnőtt az érdeklődés a társasházi formában biztosított luxuslakások iránt, miközben a kínálat nem bővül rohamosan.

Az Index "Milliókat fenyeget a szegénység az Európai Unióba" címmel tesz közzé írását, amely szerint leginkább a gyermekeket, a nőket és a kisebbségeket fenyegeti a szegénység Európában. Az unió lakosságának 15 százalékát, 68 millió embert fenyeget a szegénység, Magyarországon tíz százalék alatti a veszélyeztetettek aránya. Az uniós számítási módszer szerint azok tartoznak a fenyegetettek csoportjába, akiknek a jövedelme nem éri el az adott tagállami jövedelmek középértékének 60 százalékát.

Napi Gazdaság

A lapból megtudható, hogy a keddi jelentős forintgyengülés az ünnepnapon nem folytatódott, sőt némiképp megnyugodni a látszott az árfolyam. A kurzus azonban az importcikkek szempontjából így is jóval kedvezőtlenebb, mint korábban volt. A Napi Gazdaság információi szerint a tartós fogyasztási cikkeknél több beszállító jelezte viszonteladói felé, hogy kénytelen árat emelni a forint euróval szembeni gyengülése miatt. Az árfolyamgaranciával felvehető devizahitelek adósai mindenesetre kedden örülhettek először annak, hogy ilyen szerződést kötöttek.

Világgazdaság

A lap arról ír, hogy Budapestre is jönnek a kínaiak. Egy hónapon belül megszülethet a megállapodás arról, hogy Kína, a világon Dubai után másodikként, Magyarországon létesít óriási, több száz millió dolláros befektetéssel kereskedelmi elosztó központot. A tárgyalások gyorsan haladnak a kínai állami kereskedelemfejlesztő cég és a központ alapjául szolgáló budapesti Ázsia Center és China Mart között. Már ma is 3000 kínai cég működik nálunk, és hamarosan naponta lesz Peking-Budapest légijárat.

Portfolio.hu

A hírportál tavalyi felmérését megismételve az idén is összehasonlította, hogy mely brókercégeken keresztül, milyen kötésdíjak mellett érhetők el a régiók piacai. Az egy évvel ezelőttihez képest az idén már több brókercégen keresztül juthatnak hozzá a bolgár, az orosz, a román és a török piacok értékpapírjaihoz a befektetők, és a díjak is kedvezően változtak a legtöbb szolgáltatónál. Nem árt azonban azt is tudni, hogy milyen extra kockázatokkal bírnak a külföldi piacok a hazai szereplők számára. A cikkből kiderül, hogy hazánk uniós csatlakozása óta az Európai Unió egyes országainak tőzsdéjén elért árfolyamnyereség után nem kell adót fizetniük a magyar magánszemélyeknek. Ennek megfelelően az európai börzéken bonyolított ügyletek az adózás tekintetében semmilyen hátrányt nem hordoznak a magyar piaccal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×