eur:
393.27
usd:
353.73
bux:
0
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Súlyos károk a Balatonnál

Súlyos károkat okozott a Balatonhoz közeli ingatlanokban az erős szél. Több üzletet és faházat is elöntött a víz.

Rendkívül erős, 90-100 kilométer/órás szél fújt vasárnap a Balatonnál, ezért a víz elöntötte a mélyebben fekvő területeket. Fonyódnál négy faházat, Balatonboglárnál 13 házat öntött el a víz. A vihar miatt több fa is kidőlt.

Összesen 70 riasztást kaptak a tűzoltók - mondta a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Heizler György hozzátette: Kaposvárról 200 homokzsákot vittek a tóhoz.

A víz a legnagyobb kárt Balatonlellén okozta. Strandot, faházakat, üzleteket öntött el a víz. Kenéz István polgármester azt mondta, hogy a Belügyminisztériumtól kérnek segítséget a helyreállításhoz.

A Balaton vízszintje továbbra is túl magas, 117 centiméter, annak ellenére, hogy folyamatosan nyitva van a Sió zsilipje.


Balatonlelle (fotó: MTI)

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgató-helyettese szerint gyorsabban kell leereszteni a vizet, ennek viszont kockázatai is vannak.

Elképzelhető, hogy újra szivattyúzni kell a vizet a Sió menti területekről és feltehetőleg újabb mezőgazdasági területek kerülnének víz alá - tette hozzá Kumánovics György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Visszaüzent Orbán Balázs Matolcsy Györgynek

A jegybankelnök csütörtökön keményen bírálta a kormánypolitika azon részét, amely a növekedést hivatott segíteni, "útvesztést" emlegetett többek közt. A kormányfő politikai igazgatója személyes síkra (is) terelte az ügyet.
VIDEÓ
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×