eur:
393.1
usd:
353.58
bux:
0
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Luxusadó - a főváros elfogadta a rendeletet

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a luxusadó-rendeletet. A döntés értelmében a 100 millió forintnál értékesebb magáningatlanok tulajdonosai 15 övezeti besorolás alapján fizetik majd az értékhatár feletti rész 0,5 százalékával egyenlő értékő luxusadót.

A javaslat az elfogadáshoz minimálisan szükséges 34 kormánypárti szavazatot kapta.

Az ellenzéki politikusok - a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával egyetértésben - úgy vélték, hogy a törvényi szabályozás több ponton sérti az alkotmányt, ezért a fővárosnak az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnia.

A kamara korábban a főpolgármesternek és a pártok fővárosi frakcióvezetőinek címzett levelében azt írta: a luxusadóról szóló jogszabály sérti az alaptörvény jövedelem- és vagyonarányos közteherviselési, és a jogegyenlőségi alapelveit, valamint a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogúságát, mert a magánszemélyek mellett nem vonatkozik az államra, az önkormányzatokra és a gazdálkodó szervezetekre.

A szervezet azt is kifogásolta, hogy a jogszabály nem veszi figyelembe az ingatlant terhelő hitelt és a tulajdonos vagyoni helyzetét.

A luxusadó-rendeletet március 31-éig kell kihirdetni a törvény szerint, az adóbevallást április végéig kell majd benyújtani. A fővárosi önkormányzat a törvényalkotók által országosan várt egymilliárd forintos adóbevétel egyharmadára számít.

Címlapról ajánljuk
Hatalmas változások zajlanak most a Balkánon
Migráció

Hatalmas változások zajlanak most a Balkánon

A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése szerint Olaszország, Szlovénia és Horvátország államközi együttműködése arra példa, hogy a nemzetállamok regionális alapon is megosztják erőforrásaikat, illetve közösen lépnek fel az irreguláris migráció elleni küzdelemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×