eur:
393.24
usd:
353.87
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Alkotmányt kellene módosítani a kormányfő-helyettesi poszthoz

A kancelláriaminiszter szerint alkotmánymódosításra lenne szükség a kormányfő-helyettesi poszt bevezetéséhez. A Fidesz szombaton jelentett be, hogy hatalomra jutása esetén létrehozza ezt a tisztséget.

Kiss Péter a közszolgálati televízió műsorában azt mondta, hogy "normális esetben, normál demokráciában" a politikai pártok megadják a mandátumot a kormányalakításhoz, tehát, ha kell, még kétharmados törvényt is módosítanak.

Normál esetben azt mondaná az ember, hogy "ha ők kapták meg a köztársasági elnöktől (a kormányalakítási megbízást), ha megvan a többségük, akkor a szükséges jogi kellékeket a parlament biztosítja" - fűzte hozzá.

Még az ellenzék is meg szokta szavazni a kormánystruktúrát, "ez lényegében azt jelenti formálisan, hogy elismeri a választások eredményét" - mondta Kiss Péter.

A Fidesz országos választmánya egy új kormányzati modell kialakításának jegyében bejelentette: kormányfőhelyettes-jelöltnek Mikola Istvánt, az Orbán-kormány volt egészségügyi miniszterét javasolja a párt kongresszusa számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 05:00
×
×
×
×