eur:
396.29
usd:
367.37
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Washington szerint a kormány beavatkozik a közmédiumok munkájába

Az amerikai külügyminisztérium összegzése szerint Magyarországon tiszteletben tartják az emberi jogokat, de egyes területeken vannak még hibák. A súlyosan elmarasztalt Kína viszontvádakat tett közzé, miszerint az Egyesült Államok számos esetben megsértette az emberi jogokat határain belül és kívül.

Rendőri erőszak és kormányzati beavatkozás

Nők és gyermekek elleni erőszak, antiszemita incidensek, túlzott rendőri erőszak, elsősorban a romák ellen, kormányzati beavatkozás a közszolgálati médiumok munkájába - néhány kifogás azok közül, amelyet az Egyesült Államok külügyminisztériuma fogalmazott meg éves jelentésében Magyarországról.

A State Department minden évben elkészíti az emberi jogok helyzetét elemző dokumentumát. A világ országaiban vizsgálja a helyzetet, az elemzés egyedül Amerikára nem terjed ki.

A Magyarországról szóló fejezet leszögezi: idehaza általános az emberi jogok tiszteletben tartása, ám néhány területen vannak gondok. Az írás megállapítja, hogy nőtt a rendőri túlkapások száma, ám ennek oka az is lehet, hogy egyre többen merik ezt jelenteni.

Problémás a dokumentum szerint a nők elleni családon belüli erőszak és a roma gyerekek elkülönítése az iskolákban. A szólás- és sajtószabadságról az olvasható, hogy mindezt a törvény garantálja, ugyanakkor a közmédiumokban a kormány befolyásolja a szerkesztéspolitikai és személyi döntéseket.

Az írás szerint - noha csökkentek Magyarországon az antiszemita incidensek - a zsidóság aggódik néhány médiumban elhangzó, illetve olvasható zsidóellenes kijelentések miatt. Ilyen például a közsszolgálati rádió Vasárnapi Újság című műsora és a Magyar Demokrata című hetilap.

Fekete bárányok - Kína visszaszól

A legrosszabb bizonyítványt Irán és Kína kapta. A jelentés elmarasztalta még Észak-Koreát, Burmát, Zimambwét, Kubát, Fehéroroszországot és Szíriát. Iránnal szemben azt hozza föl a jelentés, hogy folytatódnak a perzsa államban a gyorsított bírósági eljárásokat követő kivégzések, továbbra is megcsonkítják az elítélteket, kínozzák a foglyokat.

Kínával kapcsolatban az olvasható, hogy jóval több embert börtönöztek be az ázsiai országban, mint egy évvel korábban, a kormány egyre több embert zaklat, valamint korlátozza a médiát, cenzúrázza az internetet.

A pekingi vezetés nem hagyta annyiban a bírálatokat - egy nappal az amerikai dokumentum közlése után viszontvádakat közölt.

Kína szerint Amerika számos esetben megsérti az emberi jogokat határain belül és kívül is, a szeptember 11-i merényletek után korlátozta a szabadságjogokat, titkos telefonlehallgatásokat folytat, törvénytelenül tart fogva embereket.

A kínai jelentés fölszólította Washingtont, hogy mások megbélyegzése helyett saját problémáit oldja meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

A 21 éves magyar olimpiai bajnok csak érdekes kék színű nadrágjában tud 1 perc 55 másodperc alatti időt úszni, és azt üzente Kovács Benedeknek, hogy kösse fel a gatyát, és négy év múlva együtt álljanak olimpiai dobogóra - ha egyáltalán marad a 200 m hátnál, mert ez akár Léon Marchand-on is múlhat. A bajnok szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Alaposan elromlott csütörtökön a részvénypiaci hangulat, a vezető európai részvényindexek több mint 2 százalékot estek, a rossz hangulat pedig átragadt az amerikai piacokra is, ahol főként az elmúlt hónapok ralijában élen járó részvényeket ütötték. A legutóbbi gyenge amerikai makroadat (50 alatti ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index) megjelenése után feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, a befektetők azt is elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank túlságosan későn csökkenthet kamatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×