eur:
396.29
usd:
367.35
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Orbán: el kell csapni a BKV alkalmatlan vezetőit

A Fidesz elnöke szerint az elmúlt négy évben történtek pozitívumok, de összességében sikertelen volt a most záruló ciklus. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a BKV helyzete tarthatatlan, ezért "el kell csapni a vég alkalmatlan vezetőit".

A Fidesz elnöke szerint az elmúlt négy évben volt, amit jól csinált a szocialista-szabaddemokrata koalíció. Orbán Viktor sikeresnek nevezte a ciklus közbeni kormányváltást is, amire szerinte elsősorban az európai parlamenti választások kudarca miatt került sor. "Ilyenkor menni kell, hiszen csúnyán elvesztettek egy választást" - fogalmazott a volt miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint bár kétségtelenül voltak pozitívumok, de az elmúlt négy év "lehangolóan sikertelen" volt. A volt kormányfő szerint elsősorban a sport és a kultúra területén jöttek a sikerek, ám ehhez a politika, a közélet és a gazdaság nem sokat tett hozzá.

Munkahely- és otthonteremtés

A Fidesz elnöke kudarcnak nevezte a munkahelyteremtési programot, hiszen mint mondta, jelenleg 436 ezer regisztrált munkanélküli van Magyarországon és 300 ezer ember csupán "hébe-hóba" dolgozik. "Ilyenkor Európában minden bukófélben lévő kormány előhúz különböző adatokat" - fogalmazott.

Orbán Viktor sikertelennek nevezte az otthonteremtést is, hiszen míg 2002-ben a jelenlegi koalíció annak kibővítését ígérte, addig az inkább soványabb lett.

Siker a 13. havi nyugdíj

A most záruló ciklus sikereiről szólva a volt miniszterelnök közölte: a 13. havi nyugdíj bevezetésének gondolata és módja jó elképzelés volt, amit fel lehetne használni a 14. havi nyugdíj bevezetésekor is.

A Fidesz elnöke szerint a családi pótlék duplájára növelése is jó ötlet volt, kár, hogy a megvalósulás során a családokhoz eljutó pénz a különböző elvonások miatt kevesebb lett.

Folytatni kell a szakképzés átalakítását

Orbán Viktor úgy vélte, hogy a szakképzés átalakítása is folytatható, ugyanakkor a gazdasági élet szereplőit az eddiginél jobban be kellene vonni a folyamatba. "A kormány hajlik erre, de nem lép elég gyorsan" - fogalmazott a Fidesz elnöke, aki hozzátette: "bizonyos jogosítványokat át kellene adni a gazdasági kamaráknak, hiszen vannak dolgok, amiket a piac jobban tud". Ezért szavazati, döntési jogot is adna az ellenzéki párt a szakmai szervezeteknek, valamint bizonyos mértékű pénzügyi forrást.

Fidesz-program: biztonságos Magyarországot!

Orbán Viktor kiemelte: a Fidesz biztonságos Magyarországot kínál a választóknak. Hozzátette: a biztonság magyar sikereket, szolidaritást és egyensúlyban tartott piacgazdaságot jelent.

A volt miniszterelnök programjuk pilléreinek a tartós és jól fizetett munkát, a biztonságos otthont és a családi sikereket nevezte. Úgy vélte: a gyereknevelés költségeit el kell ismerni az adórendszeren belül. Orbán Viktor szerint programjuk takarékosságra szorítja az államot és a polgárokat is.

Drasztikus járulékcsökkentés

A Fidesz elnöke szerint drasztikus járulékcsökkentésre van szükség. Példaként említette, hogy terveik szerint, aki diplomás munkanélkülieket alkalmaz, annak két évig nem kell tb-járulékot fizetnie. Mint mondta: azonnali változásokra van szükség, újabb és újabb munkahelyeket kell teremteni.

Megemelt összegű diákhitel

Orbán Viktor külön szólt a Diákhitel-rendszerről. Úgy fogalmazott, hogy a Diákhitelnek vissza kell térnie az eredeti elképzelésekhez, tehát a diákok és az állam közül el kell tűnnie a banki profitnak. A Fidesz elnöke azonnal megemelné a hitel összegét és visszatérne az eredeti kamathoz, amely a mindenkori jegybanki alapkamat plusz fél százalék lenne.

Kisebb állam

A volt miniszterelnök megígérte: a Fidesz hatalomra kerülése után azonnal nekilátnak a kisebb állam megteremtésének. Orbán Viktor kisebb bürokráciát, kevesebb szabályt, egyszerűbb államszerkezetet tartana szükségesnek.

A költségvetés drámai helyzete

Orbán Viktor szerint a költségvetés helyzete drámai, év végére 10 százalékos hiánnyal kell számolni. A volt kormányfő szerint "borzalmas az államadósság állapota, minden emberre 1,3 millió forint adósság jut".

A Fidesz elnöke kijelentette: megszorításokról nem lehet szó, habár a kormány "ezen töri a fejét". A luxuskormányzást meg kell szüntetni, ugyanakkor nem megszorítások kellenek, hanem munkahelyeket teremtésére van szükség - tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta: amennyiben kormányra kerülnek, már június elsejétől tíz százalékkal csökkentik a tb-járulékot. Úgy számolnak, hogy 2-3 hónap alatt a keletkező új bevételek pótolják a kieső összegeket, a 2007-es költségvetés tervezésénél ennek már pozitív szaldója lesz.

Az átmeneti időben tárgyalni kell az Európai Unióval, a hitelezőkkel és a befektetőkkel - tette hozzá.

Cél az euró 2010-es bevezetése

A Fidesz gazdasági szakemberei ragaszkodnak a 2010-es dátumhoz, ugyanakkor irreális célokat nem érdemes kitűzni - mondta a pártelnök, aki szerint a bevezetés időpontja mellett fontos az árfolyam is, hiszen erős forinttal kell csatlakozni az eurózónához.

A cél a közös európai valuta 2010-es bevezetése, ami nem lesz egyszerű, és nem is biztos, hogy sikerül - hangsúlyozta Orbán Viktor.

"El kell csapni" a BKV alkalmatlan vezetőit

A Fidesz elnöke szerint a BKV helyzete tarthatatlan, hiszen az elmúlt 15 évben 14 százalékkal kevesebb lett a hely a tömegközlekedési eszközökön, és 13 százalékkal lassult a közlekedés, ezért a cég "alkalmatlan vezetőit el kell csapni".

Másfél évtized alatt félmillió ember költözött ki a városból. Vagy azért, mert elégedetlenek voltak a lakáshelyzettel, vagy mert leépült a lakókörnyezetük és folyamatosan drágult az élet a városban.

Budapesten 40 százalékkal kevesebb gyerek él ma, mint 15 éve, és megfeleződött az egy főre jutó zöld terület nagysága.

Új adórendszert dolgoznának ki

A Fidesz hatalomra kerülése esetén azonnal hozzálát egy új adórendszer megteremtéséhez, amelyet a terveik szerint már 2007-től bevezetnének.

Orbán Viktor váratlanul magas részvételt vár az áprilisi szavazáson, véleménye szerint könnyen elképzelhető, hogy a részvételi aránya meghaladja a négy évvel ezelőttit. A politikus úgy vélte, az emberek megtanultak élni a demokrácia eszközeivel.

A Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy pártja kampánystábja az utóbbi időben többször is hibázott (vizsla-ügy, szerver-gate, miniszterelnöki kézmozdulat) úgy fogalmazott: a Fidesz súlyos hibát eddig nem követett el a kampányban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

A 21 éves magyar olimpiai bajnok csak érdekes kék színű nadrágjában tud 1 perc 55 másodperc alatti időt úszni, és azt üzente Kovács Benedeknek, hogy kösse fel a gatyát, és négy év múlva együtt álljanak olimpiai dobogóra - ha egyáltalán marad a 200 m hátnál, mert ez akár Léon Marchand-on is múlhat. A bajnok szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Alaposan elromlott csütörtökön a részvénypiaci hangulat, a vezető európai részvényindexek több mint 2 százalékot estek, a rossz hangulat pedig átragadt az amerikai piacokra is, ahol főként az elmúlt hónapok ralijában élen járó részvényeket ütötték. A legutóbbi gyenge amerikai makroadat (50 alatti ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index) megjelenése után feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, a befektetők azt is elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank túlságosan későn csökkenthet kamatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×