eur:
395.74
usd:
367.17
bux:
73899.74
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Putyin: az oroszok érzik felelősségüket 1956 miatt

Oroszország számít a magyar agrártermékekre, és az energetikában is lehetőség van az együttműködésre - mondta el az orosz elnök azután, hogy találkozott a magyar kormányfővel. Vlagyimir Putyin korábban Sólyom László köztársasági elnökkel tárgyalva azt mondta: az oroszok érzik '56 miatti erkölcsi felelősségüket. Az orosz államfő a Kossuth téren megkoszorúzta a forradalom és szabadságharc magyar áldozatainak emlékművét.

Oroszország a jövőben is biztosítja a zavartalan gázszállítást Magyarország és Európa számára, és folyamatosan növeli az energiahordozó mennyiségét - jelentette ki a kétnapos hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó orosz elnök, miután tárgyalt a magyar miniszterelnökkel.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta: Magyarország a dél felől érkező orosz gáz elosztóközpontjává válhat.

Az orosz elnök kiemelte a tárgyalások jó hangulatát, és kijelentette: ebben a szellemben kell folytatni az együttműködést.

Vlagyimir Putyin hozzátette: a fagykárok miatt a korábbinál kevesebb gabona és gyümölcs terem az idén Oroszországban, ezért különösen számítanak a magyar mezőgazdaság termékeire.

Gyurcsány: kitavaszodott

Gyurcsány Ferenc kormányfő a két ország kapcsolatairól azt mondta: "hosszú volt a tél, ideje volt, hogy kitavaszodjon".

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 1990-ig a két ország kapcsolatait az egyoldalú függőség, majd azt követően a bizalmatlanság határozta meg.

Gyurcsány Ferenc szerint azonban 2002-től "az együttműködés partnerséggé nemesült".

Gazdasági együttműködés

A magyar és az orosz fejlesztések összekapcsolásáról is szó esett a tárgyalásokon.

A magyar miniszterelnök kitért arra: még az idén kialakíthatják egy olyan program körvonalait, amely szerint délről, Törökország irányából egy új gázvezeték érkezne Magyarországra.

Gyurcsány Ferenc korábban az InfoRádióban azt mondta: az orosz fél szerződésben garantálja a folyamatos gázszállításokat.

A kormányfő kijelentette: a gázszállításokban való együttműködés mellett megállapodtak abban, hogy a következő időszak közlekedési és logisztikai fejlesztéseihez kapcsolódva a transzszibériai vasútvonal európai csatlakozási és elosztó központja Magyarországon legyen.

Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben 50 százalékkal nőtt a kétoldalú árucsere-forgalom, amelynek értéke meghaladta a hatmilliárd dollárt, a magyar export pedig az egymilliárd dollárt.

A magyar cégek lakásokat, kórházakat és gyógyszergyárat építenek Oroszországban - tette hozzá az orosz államfő.

Az orosz elnök kiemelte, hogy az orosz vállalatok részt kívánnak venni a budapesti metró építésében és korszerűsítésében, valamint metrókocsikat szállítanának, Japánnal együttműködve.

Vlagyimir Putyin elmondta: érdeklődnek a paksi atomerőmű élettartamának meghosszabbítása iránt is, és fontosnak nevezte a záhonyi logisztikai központ üzemeltetésében való együttműködést.

Találkozó a Sándor-palotában

Moszkvai látogatásra hívta meg a magyar köztársasági elnököt az orosz államfő. Vlagyimir Putyin akkor beszélt erről, amikor Sólyom László a Sándor-palotában fogadta őt.


Képgaléria (fotó: MTI)

Sólyom László a megbeszélésen méltatta azt az orosz gesztust, hogy Moszkva visszaadta Magyarországnak a Sárospataki Református Kollégium könyvtárából az egykori Szovjetúnióba vitt 136 kötetet.

A köztársasági elnök kizártnak tartotta, hogy az '56-os forradalom évfordulója miatt oroszellenes hangulat alakuljon ki Magyarországon.

Az orosz elnök azt mondta: az oroszok érzik az '56 miatt erkölcsi felelősségüket, ugyanakkor leszögezte: a múltat nem feledve a jövőbe kell tekinteni.

Vlagyimir Putyin később az Országház előtt megkoszororúzta az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar áldozatainak emlékművét.

Az orosz államfő arról is beszélt, hogy helyreállt a két ország közötti bizalom, az orosz piac pedig már korábban megnyílt a magyar termékek előtt.

A jövőben mindent megtesznek azért, hogy a magyar kis- és középvállalkozások megjelenhessenek Oroszországban - tette hozzá az orosz elnök.

Tüntetés az emberi jogok megsértése ellen

Az emberi jogok oroszországi megsértése ellen szervezett tiltakozást az Amnesty International Magyarország Vlagyimir Putyin orosz államfő látogatásához kapcsolódva Budapesten.

Nagy Navarro Balázs, a nemzetközi jogvédő szervezet képviselője azt mondta, hogy az elmúlt hónapokban egyre súlyosabb jogsértéseket tapasztalt több civil szervezet Oroszországban.

A szervező emlékeztetett arra, hogy egy tavaly decemberben az orosz alsóház által elfogadott törvény értelmében a hatóságok szigorúan ellenőrizhetnék, betilthatnák, vagy akár illegalitásba kényszeríthetnék a civil szervezeteket, így például a jogvédőket.

Az elnöki látogatás idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe Budapesten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf volt edzője: "ne írjuk le őt, nagyon keveset tudunk a munkájáról"

Selmeci Attila szerint egy szuper formában lévő Milák Kristófot senki nem tudott volna legyőzni a 200 méteres pillangóúszásban a párizsi nyári olimpián. A sportoló volt edzője, a sportági szövetség szakmai alelnöke ezzel együtt nagyon büszke korábbi tanítványára. Az InfoRádió őt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 1. 11:17
×
×
×
×