eur:
393.45
usd:
355.95
bux:
72844.45
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Nem hekkeltek, de egy év börtön lehet a büntetés

Talált jelszóval is bűncselekmény a jogosulatlan belépés informatikai rendszerekbe - mondta az InfoRádió által megkérdezett internetes jogász. Ormós Zoltán közölte: a Fidesz közleményében leírt cselekmény nem számít hekkelésnek, de a jogosulatlan belépés is számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekménynek számít és alapesetben egy éves szabadságvesztéssel büntethető.

Akár egy év börtönbüntetést is kaphat az, aki behatolt az MSZP kampányanyagait tároló cég szerverére - mondta az InfoRádiónak Ormós Zoltán jogász.

A szakember szerint a hekkelés és az illetéktelen személy által történt jelszófelhasználás között ugyanaz a különbség, mintha egy házba a kerítésen átmászva törnek be, vagy ha valaki talál egy kulcsot egy címmel és úgy megy be egy ingatlan területére - a jogosulatlan belépés mindkét esetben megtörtént.

Ormós Zoltán szerint a Fidesz azzal, hogy elismerte: egy interneten talált jelszóval lépett be a szerverre, egyszerűbbé teszi a nyomozóhatóság dolgát. A jogász szerint egy vitás kérdés lehet még, a nyomozóhatóságnak ugyanis mérlegelnie kell, hogy kijátszották, megsértették-e a védelmi rendszert.

"Én afelé hajlok, hogy ez így megvalósítja a tényállást, kíváncsian várjuk, hogy a rendőrség, illetve majd a bíróság miként fog ítélni" - fogalmazott Ormós Zoltán.

Ha nem valósult meg egyéb bűncselekmény, akkor az elkövető maximum egy év szabadságvesztést, közérdekű munkát vagy pénzbüntetést kaphat, "ami nem nagy tétel" - állítja Ormós Zoltán.

Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban elmondta: számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást az ügyben, miután a kampányanyagokat tároló cég feljelentést tett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bauer Bence: az AfD nem tud áttörni a politikai tűzfalon, a BSW viszont odakerült a kormányzás kapujába

Bauer Bence: az AfD nem tud áttörni a politikai tűzfalon, a BSW viszont odakerült a kormányzás kapujába

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézet igazgatója szerint a szövetségi kormányzat nem úgy értelmezte a tartományi választási eredményeket, hogy változtatnia kell a politikáján, hanem úgy, hogy azt csupán nem magyarázták el elég jól. Mindenesetre az AfD és az új BSW erősödése, különösen utóbbi lehetséges, CDU-val történő kormányzása jelentős ellentéteket hoz reflektorfénybe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Itt a fordulat: földbe állt az elmúlt napok magyar sztárrészvénye

Itt a fordulat: földbe állt az elmúlt napok magyar sztárrészvénye

Gazdasági információk tekintetében ma az Egyesült Államokban jön az ISM feldolgozóipari bmi, amelyet fontosnak tarthat majd a piac. Különösen a hét második fele hozhat majd nagyobb mozgásokat a piacokon, ugyanis az augusztusi amerikai munkaerőpiaci adatok fontos kérdésekre adhatnak választ a recesszióval kapcsolatban. Egyre rosszabb hangulatú kereskedést láthatunk az európai tőzsdéken, ami elsősorban annak tudható be, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést. Ennek hatására erősödni kezdett a jen, a részvénypiacokon pedig hangulatromlás látszik. A hazai tőzsdén is vannak izgalmak: reggel nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank árfolyama, később azonban jött a látványos visszaesés az elmúlt napok sztárpapírjánál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×