eur:
395.45
usd:
365.52
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Új eljárás a gerincdaganat gyógyítására

Gyógyítható gerincdaganat; Évi 2 milliárdos az illegális autóalkatrész-piac; Ártó Mohamed-karikatúrák - címek a reggeli lapokból.

Népszabadság

Már három-négy csigolya és a keresztcsont kicserélésével is talpra állíthatók a gerincdaganatos betegek. Az új eljárást a világon csak néhány helyen, köztük a budai Gerincgyógyászati Központban alkalmazzák.

A szervezet újraépíti a gerinccsigolyát egy Magyarországon régebben alkalmazott, de technikailag megújított sebészi eljárásnak köszönhetően. Miután az orvosok eltávolították a gerincoszlopból a daganatos csontokat és fémvázzal áthidalták a hiátust, speciális hálóba a beteg saját vagy a csontbankból szerzett csontdarálékát helyezik a gerincvelő köré.

A szervezet falósejtjei a hálóban lévő csontsejteket lebontják, és közben újat építenek helyettük. A terápia lényegében a szervezetben zajló csontépítési mechanizmusra épül

Magyar Nemzet

Színt vallott Kovács Kálmán miniszter címmel közöl írást a Magyar Nemzet. Az informatikai és hírközlési miniszter elismerte, hogy tárcája eladja a 7.300 internetes végponttal rendelkező Sulinet Közhálót.

Kovács Kálmán szerint a piaci viszonyok megteremtésével pénzt takarítanak meg, a Fidesz azonban úgy látja, a kormány elkótyavetyéli az állami vagyont.

Napi Gazdaság

Német és japán autókra fáj a foguk a magyarországi autótolvajoknak, akik az utóbbi években beálltak az évi 8-9 ezres „darabszámra”. 2005-ben 8.250 gépjárművet loptak el, ami az összes vagyonelleni bűncselekmény alig 6 százaléka.

A felderítés aránya nem túl nagy, igaz a bűnbandák egyre kevésbé értékesítik egyben az autókat. Sokkal inkább darabokban, alkatrészenként keresnek rá vevőt.

Világgazdaság

A szakértők nem tartanak attól, hogy a Mohamed-karikatúrák miatt hivatalos állami bojkottot hirdetnek egyes muzulmánok lakta országok, ám ez nem jelenti azt, hogy ne okozna kárt a magyar exportőrök, vállalatok számára az ügy.

Nem segíti az üzletszerzést és szűkítheti a magyar vállalatok mozgásterét a nagyobb volumenű projektek esetében a fogadó ország negatív beállítottsága a küldő ország felé. Van olyan vélemény, hogy főként az olyan, érzékenyebb országok esetében lehet ettől tartani, mint Egyiptom vagy Irán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×