eur:
396.28
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

"A koalíciós kormányzás csökkenti a hatékonyságot"

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint a következő négy évben hasznosabb lenne, ha kétpárti parlament és egypárti kormányzás lenne Magyarországon. Giró-Szász András politológus az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az összes eddigi kormányzat azt bizonyította, hogy a koalíciós alkuk nehezebben működnek.

A Századvég Alapítvány igazgatója nem érzi problémának, hogy bizonyos fokig kristályosodott a magyar politika szerkezete, mert Magyarország olyan feladatok előtt áll, melyeket csak egy nagyon határozott politikai erő tud jól végrehajtani. Márpedig a koalíciós kormányzás csökkenti a hatékonyságot - fejtette ki Giró-Szász András az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politológus szerint a rendszerváltás óta működő összes kormányzat azt bizonyította, hogy a koalíciós alkuk nehezebben működnek, éppen ezért a következő négy évben hasznosabb lenne egy kétpárti parlament és egypárti kormányzás Magyarországon.

"Soha nem fordult még elő, hogy a kisebbik koalíciós fél nem arra használta volna ki zsarolási potenciálját, hogy növelje saját szavazóbázisát, erősítse saját arculatát" - fogalmazott Giró-Szász András.

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint éppen ezért amennyiben kétpárti a parlament, sokkal nagyobb az esély akár arra, hogy valamelyik politikai erő kétharmados többséget szerezzen, akár arra, hogy bizonyos kérdésekben létrejöjjön a konszenzus.

Ami a két nagy párt közti erőviszonyokat illeti, Giró-Szász András szerint az MSZP tavalyi felzárkózása elsősorban a fővárosnak és egy-két megyeszékhelynek köszönhető. A politológus szerint bár a fővárosnak mindig nagy a szerepe abban, hogy ki nyeri a választásokat, de ehhez képest arányaiban kevesebbet képviselőt juttat a parlamentbe, mint ugyanekkora választói tömeg vidéken. Éppen ezért a Századvég Alapítvány igazgatója szerint könnyen elképzelhető, hogy a fővárosban szerezhető kevesebb mandátum miatt a versengés korántsem teljesen kiegyenlített.

A választási kampányról szólva Giró-Szász András úgy vélekedett, hogy egyfelől a választópolgároknak elegük van a jelenlegi politikai stílusból, másfelől a politikai pártok egyre ügyesebben mozgósítanak és ezzel újabb és újabb választókat tudnak megszólítani és szavazásra késztetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×