eur:
397.92
usd:
364.1
bux:
70321.83
2024. augusztus 7. szerda Ibolya

Ukrán vezetékstop: lesz-e elég üzemanyag? Pletser Tamás, Inforádió, Aréna

2024.08.05. 17:13
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/

Egy június végén hatályba lépett kijevi szankció miatt július közepén az ukánok leállították az orosz Lukoil a Barátság kőolajvezetéken keresztül történő olajtranzitját Szlovákia és Magyarország irányába. Augusztus első napjaiban mennyivel kevesebb orosz olaj érkezik az országba a július eleji mennyiséghez képest?
Alternatív útvonalakon jön orosz olaj? Mekkora mennyiség arányaiban és összmenyiségét tekintve a Lukoiltól származó?

Mennyi olaj érkezik most Oroszországból Ukrajnán át Magyarországra a Barátság vezetéken? Mekkora a maximális kapacitása, és mennyit szállít ehhez képest? Kinek mennyi jut ebből (cseh, magyar, szlovák)? Hogyan különböztetik meg, hogy melyik molekula kitől indult? A határ orosz oldalán hány vezeték csatlakozik az ukrán szakaszhoz? Ott ki

Kinek a kára, felelőssége a megrendelt olaj célba juttatása? Kinek kell új útvonalat, megoldást találnia a nyersolaj vásárlás meghiúsulása miatti veszteség mérséklésére: a Molnak vagy a Lukoilnak?
Hogyan lehet beszállítót, illetve beszerzési forrást váltani a Barátság vezeték további használata mellett?

Hol tart a vitarendezés szlovák és magyar részről az Unióval, illetve Ukrajnával?
ilyen alternatív útvonalak vannak az orosz olaj beszerzésére? Hogy megértsük, hogy mit jelent a “drágább horvát szállítás”, összesen mennyibe kerülhet az orosz olaj Magyarországra szállítása jelenleg? Ebből mennyi volt a Lukoilra eső tétel?

Mekkora Ukrajna teljes bevétele a tranzitdíjakból? Ugyebár Kijev pár napja jelentett technikai államcsődöt, nem fizeti az uniós hiteleinek még a kamatait sem, vagyis nagy szüksége lehetne minden bevételre.

Oroszországnak most mekkora a kőolaj-kivitele, s hogy jobban el tudjuk helyzeni, mekkora volt a háború kitörésé előtt? Kik a legfőbb vásárlók, hogyan változott meg az exportpiaca?

Hogyan tudja kikerülni a kőolaj vezetékes exportjára vonatkozó uniós szankciókat a tankerhajós szállítással? Mekkora a tankerhajós szállítás aránya? Az hogyan változott?
Továbbra is láthatóak meglepő trendek, India olajexportja megmagyarázhatatlan módon emelkedett? Van ennek köze az orosz olaj átfejtéséhez?
Mi a helyzet a gázolajjal?

Hol tarthat a magyar finomítói átállás a Brent típusúra kőolaj finomítására? Mennyivel drágítaná az a hazai üzemanyagokat? A hazai üzemanyagárak őszi alakulására lehet most megalapozott előrejelzést adni?
Mit látunk egyébként a kőolaj világpiacán? Mitől csökken az olaj ára?
A földgáz piacán milyen irányok láthatók? Mekkora a hazai és az európai tárolók töltöttsége? Milyen árakra lehet számítani ősszel és a fűtési szezonban? Megbecsülhető, előre jelezhető ezt most?

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.08.05-én. Podcast.

×
×
×