eur:
394.63
usd:
365.8
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Újabb mandátum a Fidesz-KDNP-nek

A vasárnap éjjeli adatok szerint a Fidesz-KDNP-nek 133 mandátuma jutott a Parlamentben, ez elegendő a kétharmados többséghez. Hétfőn napközben 98,6 százalékos feldolgozottsági adatoknál a mandátumok száma 134-re nőtt az NVI választási oldala szerint. Változás történt továbbá a részvételi adatban is, alacsonyabb adatot közöltek. A választás hivatalos végeredménye szombatra várható.

A mandátumszám változásának oka az, hogy még tart a határon túlról leadott levélszavazatok feldolgozása, és ezen szavazatok 95 százalékát a kormányoldal kapta. Így az újabb listás mandátummal biztos lehet a Fidesz-KDNP kétharmada az új Parlamentben, a Jobbiknak pedig a 26 helyett csak 25 mandátum juthat.

(Forrás és részletek: valasztas.hu)

A végleges eredményt csak jövő szombatra várják, mert addig meg kell érkeznie a külképviseleteken leadott szavazatoknak is, legkésőbb szerdáig. Az innen beérkezett, borítékokba zárt szavazatokat pedig majd szombat délelőtt keverik be - az átjelentkezéses szavazatokkal együtt - az adott választókerületekben az erre kijelölt, addig fel nem nyitott urnákba.

Ez azt jelenti, hogy szombat késő délután vagy este teszik közzé a végleges eredményeket - mondta korábban a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pállfy Ilona. Hozzátette: bízik abban, hogy a levélszavazatok feldolgozásával is végezni tudnak szombatra.

Részvételi arány

Változás történt a részvételi arányokban is. Vasárnap este a valasztas.hu-n elérhető adatok szerint a választópolgárok 68,13 százaléka ment el szavazni, később viszont (98,96 százalékos feldolgozottságnál) már 67,08 százalékos adatot közöltek.

"A napközbeni részvételi adatokat a szavazatszámláló bizottságok úgy rögzítik, hogy minden választópolgár érkezésekor egy strigulát húznak"

- közölte a Magyar Nemzettel az NVI. Ezeket a strigulákat azután hétkor, kilenckor, délután egykor, háromkor, ötkor és fél hétkor összeszámolják, és ezeket teszi közzé az NVI.

"A végleges részvételi adatok a jegyzőkönyvi adatokból jönnek, amelyeket úgy határoznak meg, hogy megszámolják a választói névjegyzéken a leszavazott választópolgárok aláírásait" - tették hozzá. Végleges adatok itt is szombatra lesznek.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×