eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Választási területre figyelmeztető felirat az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én, ahol  nyomtatják az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjait. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Javában dübörög a választási gépezet

Nyolc jelölt lépett vissza szombat délelőtt, a Nemzeti Választási Iroda szombat délutáni, 14.48-as adatai szerint 1547 jelölt indul a vasárnapi választáson.

A Nemzeti Választási Bizottság iránymutatása szerint szombaton 11 óráig - az első külképviseleti szavazókörök nyitásáig - léphettek vissza a jelöltek.

Összesen 195 nyilvántartásba vett jelölt lépett vissza a választástól.

A lemondott jelöltek nevét "lehúzzák" a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

Szavazás és mandátumszerzés

A több mint 10 ezer magyarországi szavazókörbe valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak, míg a külképviseleteken további 58 ezren adhatják le szavazataikat 23 pártra és mintegy 1500 egyéni képviselőjelöltre.

A magyarországi szavazókörök reggel 6 órakor nyitnak és este 7 óráig várják a választópolgárokat.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgároknak az országgyűlési választáson két szavazatuk van: voksolhatnak arra, akit az egyéni választókerületükben képviselőnek szeretnének, a másik íven pedig arról dönthetnek, hogy az országos listáról melyik pártot támogatják.

A 106 egyéni választókerületben azok a jelöltek indulhatnak, akiknek sikerült 500 érvényes ajánlást összegyűjteniük.

A választáson 23 párt állított országos listát, valamint mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatnak is van országos listája, ezekre a nemzetiségiként regisztrált választópolgárok szavazhatnak.

Az országgyűlési választáson az az egyéni jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, míg a pártok között a rájuk leadott szavazatok arányában osztják ki a mandátumokat.

Már zajlik a voksolási folyamat

Szombaton 11 órakor az amerikai kontinensen megkezdődött a választás. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen már szombaton megtartják a szavazást, legkorábban a brazíliavárosi, a Sao Paulo-i, a Buenos Aires-i és a Santiago de Chile-i külképviselet nyitott ki, közép-európai idő szerint szombaton 11 órakor.

A lakóhelytől eltérő helyen szavazni

Az utolsó órákban 30 ezren, összesen mintegy 200 ezren jelentkeztek át szavazni a lakóhelyüktől eltérő településre vagy fővárosi szavazókerületbe a vasárnapi országgyűlési választásra.

Szombaton kiszállították a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyeire az átjelentkezők szavazólapjait.

A XI. kerületnek az átjelentkezők számára kijelölt szavazókörébe a helyi lakosokkal együtt így 11 603 választópolgárt várnak vasárnap. Itt 36 tagú a szavazatszámláló bizottság, így akár 10-12 asztalnál is szavazhatnak az átjelentkezők, ez pedig gyorsítja a szavazást.

Levélszavazatok

Nyolcvanegyezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel eddig a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a szavazási iratok 14,8 százaléka érvénytelen volt.

Az NVI-hez 112 466 levélszavazat érkezett vissza: postán 31 460, a külképviseleteken keresztül pedig 81 006. A posta tájékoztatása szerint még szombat délután 5600 levélcsomag érkezik az NVI-hez. A levélszavazatoknak szombat éjfélig kell postán megérkezniük a választási irodához.

Típushiba, hogy az NVI-hez visszaérkező boríték nem tartalmazza az azonosító nyilatkozatot, illetve, hogy hiányosan vagy rossz adatokkal van kitöltve. Sokszor előfordul az is, hogy a boríték nincs lezárva, 280 olyan eset fordult elő eddig, amikor a szavazatot tartalmazó kis boríték nem volt lezárva.

Érdekes adatok

Összesen 121 féle szavazólap készült: kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólap, valamint a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapja.

  • Körülbelül 16 millió szavazólap készült a vasárnapi választásra az ANY Biztonsági Nyomdában.
    A szavazólapokat 230 tonna papírra nyomtatták.
  • A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátták, így például eleve világos krémszínű papírra nyomtatták, amelyet a címert formázó vízjellel és az Országház képét mutató perforációval (ricceléssel) láttak el.
  • A 10 285 szavazatszámláló bizottság kap 165 ezer tollat is, a tagok csak a hivatalos íróeszközt használhatják. A fülkékben is elhelyeznek egyet-egyet a voksoláshoz, de a választók akár a sajátjukat is használhatják.
  • A szavazólapok és borítékok mellett kiszállítanak összesen 110 kilométer nemzeti színű szalagot az urnák lezárásához és 55 kilométer nemzeti színű zsinórt a tollak szavazófülkében történő rögzítéséhez. A szükséges számú urnát és mobil szavazófülkét már eljuttatták a választási irodákhoz.
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×