eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A szavazatszámláló bizottság a XI. kerületi Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskolában kialakított 110. számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én.
Nyitókép: Marjai János

Nem sietnek a pártok: alig van delegált a szavazatszámláló bizottságokban

Pénteken 16 órakor lejár a választási bizottságokba a pártok vagy a jelöltek által delegáltak megbízási határideje az országgyűlési választás előtt, és egyelőre alig kétezer ember szerepel a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásában. Négy éve több mint 40 ezer delegált volt.

A területi, országgyűlési egyéni választókerületi, helyi választási bizottságokba és a szavazatszámláló bizottságokba két úton lehet bekerülni: választással vagy megbízással.

A jogszabály szerint a szavazatszámláló bizottság (országszerte 10 286 ilyen van) három tagját és a póttagokat a települési önkormányzat képviselő-testületének a helyi választási iroda javaslatára legkésőbb március 19-én 16 óráig kellett megválasztania. A bizottságok választott tagjai oktatáson, felkészítésen vesznek részt, a szavazás napján pedig hajnaltól a szavazatok összeszámlálásig a szavazókörökben segítenek a választás lebonyolításában. Munkájukért 35 ezer forintot kapnak, és mentesülnek a szavazás napját követő munkanapon a munkavégzés alól.

A szavazatszámláló bizottságnak emellett tagjai lehetnek

a választókerületben jelöltként indulók megbízottjai is

(jelölőszervezetenként két-két ember), őket pénteken 16 óráig lehet bejelenteni. A megbízott tagok díjazásáról a megbízójuk gondoskodik.

A szavazatszámláló bizottság működőképességéhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor a képviselő-testület által megválasztott póttagok közül hívnak be valakit a testületbe.

Ez a szabály azért lényeges, mert noha már csak alig több mint egy nap maradt a megbízottak bejelentésére, a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint mindössze 2206 delegáltat jelöltek a pártok a lista legutóbbi frissítése szerint. Közöttük is jelentős többségben vannak a Fidesz-KDNP megbízottai (1715).

Bele kell húzniuk a pártoknak a megbízások leadásába, mert 2014-ben 40 854 pártdelegált ült a bizottságokban (azaz átlagosan négy jutott mindegyik szavazókörbe), akkor a Fidesz-KDNP 17 598, a baloldali összefogás (MSZP, Együtt, DK, PM, MLP) 13 494, a Jobbik 7335 embert küldött a testületekbe.

2010-ben 30 087 pártdelegált számolta a szavazatokat, akkor Fidesz-KDNP (10 549), Jobbik (9587), MSZP (8606) volt a sorrend.

A választási bizottságokba delegáltak száma jelenleg

Szavazatszámláló bizottsági delegáltak Delegáltak száma (fő)
DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ 63
FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG, KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT 1715
FÜGGETLEN 2
JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM 185
LEHET MÁS A POLITIKA 1
MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT, PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT 239
MOMENTUM MOZGALOM 1
Összesen 2206

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×