eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Nem csak a pártok mozgósítják a szavazókat

A választási együttműködés kudarcot vallott, ezért az ellenzéki pártok mostantól a választók mozgósítására csoportosítják át az erőiket, mert abban látják a kormányváltás esélyének maradékát. Civil mozgalmak is alakultak és médiakampányok is indultak erre a célra. Közben azonban a Fidesz is kampányol, hogy a szavazói ne bízzák el magukat és menjenek el voksolni április 8-án.

Néhány visszaléptetés már megtörtént és még várható is az ellenzéki oldalon, széles körű választási együttműködés azonban már nem lesz április 8-ig, ezért a pártok mostantól inkább a részvételi arány növelése érdekében kampányolnak. A startpisztolyt Vona Gábor dörrentette el.

„Amennyiben a részvételi arány 70 százalék környékére növekszik, akkor lényegében a pártok megegyezésétől függetlenül a Fidesz kisebbségbe kerül, és kormányváltás történik”

– fogalmazott a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje.

Együttműködés hiányában most már Szél Bernadett is azért kampányol, hogy mindenki menjen el szavazni április 8-án.

„Érezzük át azt a történelmi felelősséget, ami mindannyiunkat terhel itt Magyarországon, és menjünk el választani”

– hangsúlyozta az LMP társelnöke és kormányfőjelöltje.

Egyezség híján Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is abban bízik, hogy sok a bizonytalan szavazó, akiknek többsége kormányváltást akar, tehát rá kell őket venni, hogy ne maradjanak otthon a választás napján.

„Egy esküt kérek tőletek arra, hogy eljöttök szavazni”

– szólt az ünneplő tömeghez március 15-én.

Most már az MSZP-vel szövetséges Párbeszéd is azzal a szöveggel kampányol a Facebookon, hogy

„Bayer Zsolt elmegy szavazni április 8-án, és Te?”

A párt az egyik kereskedelmi tévécsatorna társadalmi hirdetésére tromfolt rá ezzel. Annak készítői azzal próbálják mozgósítani az emberek, hogy a nem feltétlenül megalapozott döntés hozó választók biztosan elmennek szavazni.

Egy másik kereskedelmi tévécsatorna Persze hogy szavazok!címmel indított társadalmi célú hirdetést, amelyben hírességek – például Hegyi Barbara, Szinetár Dóra, Lengyel Tamás, Nagy Ervin és Fluor Tomi – biztatják szavazásra a nézőket.

Civil mozgalmak is alakultak a választók mozgósítására. Az egyik ilyen a Lépjünk, hogy léphessenek elnevezésű Facebook-oldal, amelyen szintén ismert művészek igyekeznek meggyőzni az embereket a szavazás fontosságáról.

A Fidesz is mozgósít. „Magyarok, magasba a zászlókat, menjetek és harcoljatok! Éljen a magyar szabadság, éljen a haza! Fel győzelemre! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – fogalmazott a párt elnöke, Orbán Viktor kormányfő március 15-én.

A Závecz Research legutóbbi közvélemény-kutatása szerint egy hónap alatt

46-ról 56 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik biztosan részt vesznek a választáson

- mondta az InfoRádióban Závecz Tibor, a felmérést készítő cég vezetője. „Az ellenzék ereje abban mutatkozhat meg, hogyha egyrészt a saját, meglévő szavazóbázisát teljes mértékben tudja mozgósítani, ez az egyik feltétel, a másik, hogy teljes mértékben maga mellé tudja állítani azt a 900 ezer embert, amelyik kormányváltást akar, ám de nincsen pártja” – mondta a szakértő.

A Publicus Intézet felmérése is azt igazolja, hogy az ellenzék már csak a bizonytalan szavazók aktivizálásában bízhat. „A bizonytalan választóknak körülbelül a 40 százaléka az, aki azt mondja, hogy ő elmegy szavazni, körülbelül a kétharmaduk kormányváltást akar, és elégedetlen azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Tehát úgy tűnik, hogy

a bizonytalanok körében az ellenzéknek van több tartaléka”

emelte ki Pulai András ügyvezető igazgató.

A legutóbbi, 2014-es országgyűlési képviselőválasztáson 61,73 százalékos volt a részvételi arány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×