eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Nyitókép: Pixabay.com

Így lehet leleplezni a hazudozókat – segítenek a CIA és az FBI módszerei

Bárki kiképezheti magát „emberihazugság-detektornak” vagy legalábbis megtanulhatja pontosabban észrevenni, ha valaki nem mondja el a teljes igazságot. Ezt állítják az amerikai FBI és más biztonsági szolgálatok szakértői, akik szaktudásukat különböző nagyvállalatoknak is felkínálták. Mire kell figyelni, hogy fülön csíphessük a füllentőt?

Az átlagember naponta szembesül a bizalom kérdésével, amikor egy ismeretlen eladóval, pénzügyi tanácsadóval vagy autószerelővel találja szembe magát, vagy egy politikus lelkesítő vagy éppenséggel félelemkeltő nyilatkozatait hallgatja. Mikor mondanak igazat és mikor ködösítenek? – teszi fel magában a kérdést.

Ahogy neki is hasznos lenne, ha minden ilyen esetben jól fel tudná mérni, hogy megbízhat-e az illetőben, úgy a komoly pénzekkel játszó nagy cégeknek is fontos megérteni: mi igaz abból, amit üzleti tárgyalópartnerük mond.

A Fast Company portál néhány gyakorlati tippet ad, megemlítve az amerikai futball, az NFL világában nagy visszhangot kiváltó, 2015-ös labdaleeresztési botrányt.

Az első jel: kerüli az egyenes választ

A legendás New England Patriots-játékost, Tom Bradyt és csapatát azzal vádolták, hogy szabálysértő módon levegőt engedtek ki a labdából, hogy támadás idején könnyebb legyen az elkapók dolga. Bradynek egyszer egyenesen nekiszegezték a kérdést: Tom, volt közöd a labdák leeresztéséhez? Amire ő, nem túl egyenesen azt válaszolta, hogy „soha nem tennék olyat, ami a játékszabályokkal ellentétes”.

Az egyenes válasz elkerülése az egyik jel, hogy valaki félrebeszél.

„Viszont az ember túl összetett ahhoz, hogy nagy bizonyossággal ki lehessen mondani: valaki hazudik. Még a hazugságvizsgáló gépek is tévednek” – jegyzi meg a cikkíró.

(Brady esetében a vizsgálat úgy találta, hogy „minden bizonnyal” ő adott utasítást, amiért csapatát és őt is megbüntették. Sokak számára azonban nem volt perdöntő a bizonyíték, és neki hisznek. Az NFL-legenda, aki végig védekezett és fellebbezett, azzal fokozta a zavart, hogy egy szatírikus tévéműsorban „viccből” elismerte a csalást.)

A második jel: visszakérdez-e?

Ilyenkor tovább kell keresni a jeleket. Az egyik praktikus módszer megfigyelni, hogyan válaszol valaki bizonyos kérdésekre és hogyan változik a testbeszéde a beszélgetés alatt.

Mi történik például, ha egy beosztott kitérő választ ad a kérdésre, hogy hozzányúlt-e a pénztárhoz, amiből általában kávét, tehát vagy más kisebb dolgot vesznek a cégnél? Amikor kitérő választ ad „hát, itt sokféle dolgot fizetnek a pénztárból”, akkor valójában bekapcsolja a kérdezőnél az első vészjelzőt, amit a szakemberek „nemválasz állításnak” neveznek. Ha a biztonsági ember ismét rákérdez, amire a dolgozó visszakérdez „Hogy kivettem-e a pénzt?”, akkor a „vallató” már tudja, hogy az illető időt akar nyerni, azaz azon gondolkodik, hogyan válaszoljon. Ha igazat mondana, akkor azt gyorsan kimondta volna.

A harmadik jel: esküdözik?

Ez a viselkedés a klasszikus gengszterfilmekből ismerős. A bűnöző a gyerekei életére esküdözik a főnökének, hogy ő bizony nem tégla.

Ha valaki ilyen drámai módon és hevesen próbál ellenkezni, akkor érdemes elgondolkodni: mennyire messzire hajlandó elmenni ez az ember, hogy meggyőzzön bennünket? A szakértők szerint az ártatlan emberek általában kevésbé drámaiak, mert hisznek az igazukban.

A negyedik jel: kerüli a szemkontaktust?

Az Inc. portál szerint ha egy üzleti partner elfordítja a tekintetét, mielőtt válaszolna, akkor nagy valószínűséggel hazudik. Az ő tippjük: kérdezzük meg az eladót, felsorolta-e nekünk a termékkel kapcsolatos legfontosabb kockázatokat? Ha normális esetben nem mozgatja ide-oda a szemét, de a válasz előtt egy pillanatra félrenéz, akkor valószínűleg rejteget valamit.

Az ötödik jel: a szája elé teszi-e a kezét?

Ez általában árulkodó jel. Ha valaki általában nem takarja el a száját, amikor beszél, de amikor válaszol, akkor igen, akkor nagy valószínűséggel nem mond igazat.

A hatodik jel: rázza a lábát?

Amikor az ember hazudik, akkor gyakran nagyon ideges lesz. Ezt veszik észre a hazugságvizsgáló gépek. Ha egy széken ül és úgy válaszol a kérdésre, hogy közben elkezdi nagyon mozgatni vagy rázni a lábát, akkor valószínű, hogy hazudik.

Nincsenek szinkronban a szavak és a testbeszéd

Ahogy a fenti pontok is már utaltak rá, a CIA, FBI és egyéb képzett elemzők és nyomozók az ember testbeszédét figyelve próbálják kideríteni, hogy igazat mond-e.

Az elv, amit követnek: amit az elme elrejt, a test felfedi.

Példa: a nyomozó megköszöni, hogy válaszoltak a kérdéseire. „Ha van további kérdésünk, akkor ugye nem gond, ha felhívjuk?” Mire az illető azt mondja „Persze, nyugodtan”, de közben a fejét rázza. Ilyenkor a tudatalattija elárulja.

Hogyan kamatoztatható ez az üzleti tárgyalásokon?

Az ajánlás az, hogy amikor a tárgyalóasztalhoz ülünk, próbáljuk egy kis laza csevejjel megtörni a jeget. Viszont közben figyeljük, hogy milyen az illető természetes viselkedése. Sokat gesztikulál? Vagy mozdulatlanul ül, amikor beszél? Mocorog, amikor a partnerét hallgatja?

Amikor már terítékre kerülnek a részletek a tárgyalás során, akkor azt kell figyelni,

mennyire tér el az illető viselkedése az „alaptól”.

Például, amikor szóba kerül az ár, elkezdi-e a nyakát nyomkodni, miközben azt mondja, rendben van? Ha igen, akkor megtévesztő a magatartása, ráadásul tudat alatt magát próbálja nyugtatni – ahelyett, hogy megmondaná, hogy neki túl magas az ajánlott összeg.

A szakértők további tanácsa: készítsünk fejben listát más, lehetséges komfortot adó gesztusokról (például a kéz tördelése vagy a láb simogatása), és figyeljük, hogy ezeket alkalmazza-e a tárgyalópartner.

A rendőrök kihallgatási módszere az is, hogy egy tollat vagy gémkapcsot tesznek az asztalra vagy görgős székre ültetik a gyanúsítottat.

Aztán elkezdik figyelni, hogy matatni kezd-e a tollal vagy a gémkapoccsal, illetve mozgatni kezdi-e a széket.

Aki most megijed, hogy mit közvetít magáról, ha megismétel egy kérdést, mert nem hallotta, mit mondanak neki vagy alapból izgága, annak a szakértők üzenete ez: a módszereik nem adják ki százszázalékos bizonyossággal, ha valaki hazudik. Viszont a sok apró jelből és részletből már véleményt lehet formálni arról, mennyire lehet megbízni valakiben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×