eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány
Process of production of bullets. Industrial concept. Factory equipment and macine. Steel. 3d rendering
Nyitókép: Pavel_Chag/Getty Images

Üzleti célú fegyver- és lőszergyárral erősít Szlovákia

Szlovákia tovább erősíti védelmi iparát. A félig állami tulajdonban lévő ZVS fegyvergyár a kelet-szlovákiai Szinnán több mint 30 millió eurós beruházással bővíti a gyártást, míg a Nagymihályi járásban egy teljesen új lőszergyár épül. Előzetes tervek szerint az elkészült lőszer mintegy ötöde Ukrajnába kerül.

A kelet-szlovákiai Szinnában található 50 százalékban állami tulajdonú ZVS fegyvergyár tüzérségi lőszert gyárt, évente mintegy 120 ezer darabot. A kereslet azonban ennél sokkal nagyobb. Ezért a termelését két éven belül körülbelül háromszorosára fogják növelni. Ezt egy új gyártócsarnoknak köszönhetően érik el.

„A laikus számára ez csak egy darab vas. Számomra ez egy rendkívül kifinomult termék, mivel meg kell felelnünk a külőnbőző specifikációknak” – mondta Pavol Cahoj, a ZVS Holding elnökségi tagja.

A termelés növelése körülbelül 200 új munkahelyet teremt majd a régióban, ahol jelenleg több mint 1500 munkanélkülit tartanak nyilván. A vállalat az új munkaerőt duális képzés keretében szeretné betanítani a munkára. A szinnai gyár termékeinek többsége külföldön végzi, beleértve Ukrajnát is, ahová a termelés mintegy 20 százaléka kerül.

A gyárlátogatáson részt vett szlovák védelmi miniszter, Robert Kalinák azonban azt mondja, mindez

nem minősül a háború támogatásának.

„A háború támogatása az, amikor az adófizetők pénzéből ingyen adunk valamit. Mint például vadászgépeket vagy tarackágyúkat vagy hasonlókat” – utalt arra a tárcavezető, hogy az előző szlovák kormány odaajándékozta Ukrajnának a MIG-29-es vadászrepülőit.

Nemcsak a szinnai fegyvergyár bővül azonban, hanem a szintén keleten, a Nagymihályi járásban található Őrmezőn, vagyis Strázskéban is hatalmas beruházás készül. Itt egy nagy kaliberű lőszerekhez való töltényeket gyártó üzemet építenek. A lőportöltetek gyártását 2027-ben akarja elkezdeni az MSM Group vállalat, amely 350 millió eurót fektet az új termelési infrastruktúra több szakaszban történő kiépítésébe.

„Ez a terület hatalmas, mi pedig azt tervezzük, hogy gyakorlatilag teljesen új üzemet építünk, amely több gyártási folyamatot is magában foglal” – tájékoztatott Goga, az MSN Group igazgatója.

Robert Kalinák védelmi miniszter nem titkolja az üzleti indíttatást. A fegyvergyártás növelése elsősorban annak az ambíciónak a része, hogy segítsék a szlovák fegyvergyárak bejutását a NATO-országok piacaira.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×