eur:
400.98
usd:
365.63
bux:
73832.31
2024. október 7. hétfő Amália
A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/TASR/Radovan Stoklasa

Letartóztatták a férfit, aki helyeselte a Robert Fico elleni merényletet

A szlovák rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki a közösségi médiában helyeselte a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen májusban elkövetett merényletet. A férfi lakásában a házkutatás során politikusokról készült fényképeket és kormányellenes posztereket találtak.

A Speciális Büntetőbíróság azért döntött a férfi őrizetbe vételéről, hogy megelőzzék az esetleges szökést, illetve a további bűncselekmények elkövetését. Katarína Kudjáková, a Speciális Büntetőbíróság szóvivője egyúttal megjegyezte, hogy a bíróság döntése nem jogerős, mivel a gyanúsított panaszt nyújtott be ellene, a panaszról pedig a Legfelsőbb Bíróság dönt.

Az őrizetbe vett férfi ellen meghozott intézkedésekről Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter számolt be a sajtónak. A tárcavezető közölte, hogy a házkutatás alkalmával több politikus kinyomtatott fényképe is előkerült a férfi lakásában, ahol kormányellenes posztereket is találtak. A szlovák rendőrség a közösségi médiában is nyomon követte a férfi tevékenységét, egy itt közzétett videóban az őrizetbe vett férfi azt mondta, hogy Robert Fico merénylőjének a kormányfő homlokára kellett volna céloznia. A letartóztatott férfit terrorizmusban való bűnrészesség bűncselekményével gyanúsítják. A belügyminiszter szerint az ellenzék támogatójáról van szó.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen idén május 15-én követtek el fegyveres merényletet a nyitrabányai kihelyezett kormányülést követően, amikor a miniszterelnök közelebb ment az utcán őt köszöntő emberekhez. Ekkor rántott fegyvert a 71 éves támadó, Juraj Cintula, aki ellen terrortámadás miatt indult eljárás. Robert Ficót négy golyó is eltalálta, életveszélybe került, de a gyors orvosi beavatkozásnak és az azóta is tartó rehabilitációs kezeléseknek köszönhetően júliusban újra munkába állt.

A kormányoldal, mindenekelőtt maga a miniszterelnök, valamint Matúš Šutaj Eštok belügyminszter többször is hangsúlyozta, hogy a merényletre az ellenzéki pártok uszító politikája ösztönözte az elkövetőt. A belügyi tárcavezető a napokban olyan, a rendőrség látókörébe került személyekről tájékoztatott, akik pártolták a Robert Fico elleni merényletet. Matúš Šutaj Eštok sajtótájékoztató keretében felhívta a figyelmet Matej Makovický stand-up komikus fellépésére, melyen a humorista azt mondta, hogy „még a saját miniszterelnökünket se tudjuk lelőni”, illetve „amilyen ország, olyan Kennedy”.

„Számomra ez egyáltalán nem vicces, pedig elég széles körű a humorérzékem.

Bent voltam a kórházban a kormányfő betegágyánál, láttam, a véres sebeit”

– nyilatkozta Šutaj Eštok. A belügyminiszter hozzátette, hogy eddig a rendőrség eddig 35 esetben indított eljárást bűncselekmény pártolása miatt, 11 esetben pedig már benyújtották a vádemelési javaslatot. A tárcavezető bízik benne, hogy a nyomozás hamarosan lezárul, a Főügyészség pedig tájékoztatni fogja a nyilvánosságot. Emellett elutasította, hogy befolyásolná a nyomozást azzal, hogy nyilvánosan kijelentette, az elkövetők az ellenzék szimpatizánsai voltak. A szlovák belügyminiszter állítja, a nyomozás pártatlan és politikától mentes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

Jóléti szintlépés jöhet, ha ki tudunk szakadni az uniós gazdaság halálos öleléséből

A világ drámai gyorsasággal változik, és ha a változások irányát nem tudjuk befolyásolni, akkor a gyors alkalmazkodás marad lehetőségként. Tíz évvel ezelőtt az európai ember számára a migráció, a járvány, a háború vagy az energiaválság még a harmadik világra jellemző, egzotikusan csengő kifejezésnek számított. Mára viszont mindegyik végigsöpört Európán és az uniós bürokrácia mindegyikre helytelen, nem gyakorlatias, hanem ideológiai válaszokat adott (népességcsere kísérlete, elhibázott vakcinapolitika, energiasokk mélyítése, szankciós-, majd vámháború elindítása). Nem meglepő, hogy az európai elitek ma már temetik Európát. Mario Draghi volt olasz miniszterelnök lesújtó jelentést tett közzé az uniós versenyképességi lemaradásról, Emmanuel Macron francia elnök pedig azzal riogatott, hogy az unió hamarosan „meghalhat”. Az iparát elveszítő német gazdaságról lassan nincs mit írni, növekedésre egyelőre képtelen, a nyugati sajtó a napokban épp azt ünnepli, hogy e gazdaság maradékát példátlan felvásárlási lázban hordja szét a globális tőke – miközben a német autógyártók halasztják zöld átállási terveiket, gyáraikat bezárni kényszerülnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×