eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
The Exchange Square Complex, which houses the Hong Kong Stock Exchange in Hong Kong, China, on Tuesday, Sept. 17, 2024. Shares of Chinese appliance maker Midea Group Co. rose in their Hong Kong debut after the citys biggest listing in three years saw robust demand and revived hopes of a turnaround for its struggling market. Photographer: Lam Yik/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Lam Yik/Bloomberg via Getty Images

Megint vonzó lett Kína: alulértékelt papírok csábítják a külföldi befektetőket

Ismét Kína felé fordulhatnak a nemzetközi befektetők – köszönhetően a kínai kormány erőfeszítésének, hogy megfékezze a gazdaság zsugorodását. Az is vonzó a számukra, hogy az elmúlt napokban rekordmértékben ugrottak meg a kínai papírok árfolyamai.

Újra Kína lesz a nagy üzlet? A nemzetközi befektetők ugyan nem rohannak a kínai piacokra, de érezhetően elkezdtek érdeklődni az ország iránt – derül ki a Reuters jelentéséből.

Kevesen számítanak rövid időn belül drámai növekedésre, de a kínai kormánynak a fogyasztás fokozását és a részvénybefektetések növelését célzó programja megemelte a jelenleg alulértékelt kínai cégek vonzerejét.

A több mint másfél ezer milliárd dollárért felelős alapkezelők óvatosan optimisták, amikor szóba kerül a kínai gazdaság várható növekedése. Gabriel Sacks, az Abrdn feltörekvő piaci portfóliómenedzsere megjegyezte: szelektíven kezdtek kínai részvényeket vásárolni, várva a részletesebb pekingi politikai terveket.

A kínai részvényekkel kapcsolatos hangulat az után kezdett el módosulni, hogy Pekingben kitűzték az ötszázalékos növekedési célt. Ennek részeként megkönnyítik a lakásvásárlást, mérséklik a kamatokat, a cégek számára könnyítik a hitelfelvételt és a saját részvények visszavásárlását. Bátorítják továbbá az infrastruktúrába és a technológiába történő befektetéseket.

Mindez komoly ralinak adott lökést az értékpapírpiacon. Hétfőn a top 300 részvényt magában foglaló CSI300 index értéke rekordmértékben, 8,5 százalékkal ugrott meg. 2008 óta ez volt az egyetlen nap alatt elért legnagyobb nyereség. Egy korábbi, ötnapos időszakban pedig az index 25 százalékos emelkedést ért el. Az aktivitást ugyanakkor a kedden indult, úgynevezett Aranyhét ünnep is fokozta: az alkuszok féltek, hogy lemaradnak a profitról a szünidő alatt.

A felfokozott izgalom ellenére egyes befektetők továbbra is óvatosak. Ők inkább technikai tényezőknek tulajdonítják az emelkedést, mint tartós fellendülésnek, például a shortolásnak és a fedezeti alapok kalandvágyának. A hosszú távú befektetők még mindig a stabilabb fogyasztói bizalom megjelenését várják, mielőtt nagyobb mértékben elköteleznék magukat a kínai részvények mellett.

Mindazonáltal egyes alapkezelők növelték kínai részvényállományukat, mivel úgy vélik, hogy a piac alulértékelte a javuló politikai környezetet. Összességében, bár rövid távon továbbra is fennáll némi bizonytalanság, sokan úgy vélik, hogy a kínai részvénypiac növekedése várható.

Feltéve, hogy a kormány továbbra is olyan intézkedéseket vezet be, amelyek inkább a fenntartható keresletet, mint a spekulatív fellendülést segítik elő az olyan ágazatokban, mint az ingatlanok vagy az infrastruktúra – derül ki a Reuters jelentéséből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×