eur:
396.88
usd:
356.17
bux:
74719.09
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Újabb kiterjedt műveleteket indított Izrael Dél-Libanonban. Forrás: X / Tal
Nyitókép: Forrás: X / Tal

Biztonsági szakértő: a Hezbollah az Izraellel szemben álló legfélelmetesebb ellenség

Libanonban menekülnek az emberek, a kórházak alig bírják a terhelést Izrael és a Hezbollah légiháborúja miatt. A sííta párt és katonai szervezet első ízben ballisztikus rakétát lőtt ki Tel-Avivra, állítása szerint a Moszad kémszervezet központjára.

Izrael fokozta légicsapásait a Hezbollah ellen és szerdán további libanoni célpontokat bombázott. Közben a terrorszervezetnek tartott és Irán által támogatott siíta csoport azt állította, hogy első ízben vetett be a korábbiaknál veszélyesebb fegyvert: ballisztikus rakétát lőtt ki a Moszad kémügynökség Tel-Aviv-i központjára. Az érvelés az, hogy a Moszad tervezte a Libanonban nagy pánikot okozó, tömeges csipogó- és rádió-adóvevő robbanásokat. Az izraeli védelmi erők szerint „befogták” a föld-levegő rakétát és bár Tel-Avivban, az ország gazdasági központjában megszólaltak a szirénák, nem jelentettek károkat vagy áldozatokat.

Nadav Sosáni katonai szóvivő szerint „nehéz rakéta haladt a város polgári negyedei felé, de a Moszad központja nem ott van”.

Közben maguk az izraeliek az utóbbi idők legkeményebb bombázásait hajtották végre libanoni területek ellen. Már

nemcsak a siíták lakta és az országos szinten nem népszerű Hezbollah befolyása alatt álló déli körzeteket, hanem az ország mélyén fekvő helyeket is támadtak.

(A Hezbollah állítása szerint a Gázát kormányzó, amúgy szunnita Hamásszal való szolidaritásból lövi tavaly óta Izrael északi részét.)

A kemény izraeli csapások sok Hezbollah-parancsnokot likvidáltak – kedden megölték Ibrahim Kubaiszit, a Hezbollah rakétaegységeinek parancsnokát –, de jelentős polgári áldozattal is járnak. Szerdai libanoni adatok szerint – amelyek nem taglalják, hogy mekkora a megölt Hezbollah-aktivisták száma – 569 ember, köztük 50 gyerek halt meg. A sebesültek száma meghaladta az 1800-at. Továbbá félmillió libanoni menekült el otthonából, bejrúti iskolákban és más épületekben meghúzódva (miközben Izraelben több tízezren mentek óvóhelyekre).

Kommentátorok „komolyabb, fegyelmezettebb és tapasztaltabb harcoló erőként” írják le a Hamászhoz képest a Hezbollahot, amelyet az iráni elit Forradalmi Gárda hozott létre. A csoport több, Izraellel folytatott összecsapásából állt már fel.

A Reuters hírügynökség szerint azonban lehet, hogy az izraeliek most egyszer és mindenkorra el akarnak bánni vele, mivel már „hónapok óta gyakorolják a lehetséges földi offenzívát”. Ugyanakkor

a Hezbollah rugalmas parancsnoki szerkezete, kiterjedt alagúthálózata és masszív fegyverarzenálja egyelőre segít neki átvészelni az izraeli csapásokat

– legalábbis ezt állította a Reutersnek a szervezet műveleteit ismerő három forrás.

Bár hatalmas sokkot váltott ki, hogy az izraeliek megölték a Hezbollah elitegységek főparancsnokát, Ibrahim Akilt, gyorsan kinevezték a megölt parancsnok és mások utódait. A távvezérelt, csipogós robbantások 1500 Hezbollah harcost sebesítettek meg, de a szervezet erejét az amerikai Kongresszus 40-50 ezer harcosra becsüli, míg főnöke, Naszrallah sejk 100 ezer embert említ. „Ez az Izraellel szemben álló legfélelmetesebb ellenség – nem a számok, hanem szívóssága miatt” – mondta Andreas Krieg, a londoni King’s College biztonsági szakértője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×