eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Az orosz védelmi minisztérium által 2024. szeptember 10-én közreadott videóról készített képen orosz katonák Uragan rakéta-sorozatvetővel lövik az ukrán állásokat Ukrajnában.
Nyitókép: -

Egymillió az ukrajnai háború „áldozatainak” a száma

Elérte az egymilliót az ukrajnai háború halottjainak és sebesültjeinek a száma – egyes nyugati titkosszolgálatok szerint.

Az Ukrajna elleni orosz invázió egymillió áldozatáról szóló adatot az amerikai The Wall Street Journal hozta le hírszerzési forrásokra hivatkozva.

Az angol nyelvű sajtóban „áldozat” szóval jelölik a halottakat és a sebesülteket is, azaz nem arról van szó, hogy egymillió ember halt meg Ukrajnában, függetlenül attól, hogy az alacsonyabb szám is emberi tragédiák tömkelegét takarja.

A nyugati hírszerzési anyag az 1 millión belül 80 ezer halott és 400 ezer sebesült ukrán katonát említ – mindez azonban Kijevből kiszivárgott becslés. Az orosz katonai áldozatok számát nehezebb megbecsülni, de 200 ezer halott és 400 ezer sebesült harcost tartanak valószínűnek. (A többi pedig a polgári áldozat.) A brit védelmi minisztérium valamivel magasabbra, 610 ezerre teszi az orosz veszteségeket.

Egy ukrán becslés szerint az oroszok csak szeptember 16-án ezer embert veszítettek; a Kijevből érkező számokat azonban még a nyugati szövetségesek is óvatosan kezelik, mert azok a propagandaharc részei lehetnek.

Tény viszont, hogy katonák közben nagy számban halnak meg. Kedden látott napvilágot az a videó, amelyen – bár független forrás nem erősítette meg – az látható, hogy az ukrán erők HIMARS tüzérségi rakétacsapást mérnek egy orosz pontonhídra Donyeck város közelében.

A független orosz újságírók által üzemeltetett ASTRA Telegram-csatorna videóján az éjszakai kamerás videofelvételen látni, hogy sok ember mozog egy fákkal övezett folyópart mentén. Majd több tucat robbanás következik – ami arra utal, hogy fürtös, vagy más néven kazettás bombákat vetettek be. Eme pusztító eszköz használatát nemzetközi konvenció tiltja, de azt sem Oroszország, sem Ukrajna, sem az Egyesült Államok nem hagyta jóvá. A célpont a közelben lévő pontonhíd lehetett

Azt, hogy hol és mi történt, először a sajátos nevű Alex Parker Returns, másnéven az apwagner orosz háborúpárti Telegram-csatorna állította, amely viszont az állítólagos helyszínt, egy kiképzőpályát mutatott be az ott heverő nagyszámú halott katonával. „Hatalmas az áldozatok száma. Lehet hibázni, de hazudni nem. Sajnos” – írja. Más csatornák 50-re becsülték az orosz áldozatok számát.

Az ukrán határtól több mint 500 kilométerre fekvő történelmi Tver kormányzóságban, Toropec városnál szerdán egy orosz hadianyagraktárat ért ukrán dróntámadás. Jelentések szerint 200-240 tonnányi robbanóanyag detonációi rázták meg a körzetet. Az egyik drón átrepülését és becsapódását mutató videót a korábban említett Alex Parker orosz Telegram-csatorna is bemutatta. A felvételt készítő katonák káromkodva kiabálják, hogy legalább élnek.

A Tveri körzetben történt robbanások által felszabaduló hőt a NASA műholdjai is érzékelték és a támadás kisebb fajta földmozgást idézett elő. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azt állította, hogy Iszkander, Tocska-U rakéták, siklóbombák és lőszer semmisült meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×