eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Keir Starmer, az eddigi legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője beszél támogatóihoz Londonban 2024. július 5-én hajnalban, miután a Munkáspárt megnyerte az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/AP/Kin Cheung

Összeült az új brit parlament: a protokoll a régi, az arcok újak

Összeült az új brit parlament – benne az olyan új képviselőkkel, mint az egykori brexitvezér, Nigel Farage. Rishi Sunak volt miniszterelnök kinevezte az ellenzéki árnyékkormányt – közben az új kormányfő, Keir Starmer nem ad egyenes választ: mikor tolja fel két és fél százalékra a védelmi kiadásokat.

A Munkáspárt masszív győzelmével sok minden változhat a brit politikában. De a protokoll nem. Az új képviselők kedden először léptek be Westminster ódon épületébe. Nem változott az sem, hogy újraválasztották az „Order, order!” „Rendet, rendet!” bekiabálásairól ismert házelnököt – Sir Lindsay Hoyle-t.

A konzervatív sajtó úgy tálalta az eseményt, hogy „összeült a Vörös Parlament” – utalva Sir Keir Starmer pártjának hatalmas, 411 fős többségére. Mivel a 643 mandátum összes gazdája egyszerre nem tud leülni, a zsúfolásig megtelt az ülésteremben pár tucat képviselőnek állnia kellett.

Sir Keir tapsolva fogadta képviselői bevonulását és pár szót váltott elődjével, a nagy vereséget elkönyvelő Rishi Sunakkal. Szűzbeszédében azt mondta: új fejezetet nyit és nemzeti megújulást ígért.

A protokoll azt is előírja, hogy a képviselők nem kaphatnak fizetést, nem szólalhatnak fel és nem szavazhatnak, amíg fel nem esküdtek a koronára. A folyamat több napig tart.

„Esküszöm a mindeható Istenre, hogy a törvény szerinti hű követője leszek őfelsége, Károly királynak és leszármazottainak!” – mondta az első eskütevő, Sorcha-Lucy Eastwood, aki az északír Alliance párt képviselője. A szintén északír Sinn Fein hét képviselője közben hagyományosan nem veszi fel brit mandátumát.

A brit közvélemény számára azonban érdekesebb volt a korábbi munkáspárti vezér – mára Gáza-párti független – Jeremy Corbyn, továbbá volt árnyékminisztere, az antiszemitának mondott megjegyzése miatt egy időre felfüggesztett Diane Abbot esküje. Ő megkapta a Ház Anyja címet is. Starmer beszédében őt is méltatta – annak ellenére, hogy korábban épp ő döntött a felfüggesztéséről, amit a nagy nyomás miatt visszavont.

Egy további képviselő wales-i, egy másik pedig a délnyugat-angliai cornish nyelven tette le az esküt. Sok figyelmet kapott Nigel Farage, a brexitet kikényszerítő egykori Brit Függetlenségi Párt volt vezére, aki nyolcadik próbálkozása után végre bejutott a törvényhozásba. „Mi vagyunk a rókák a tyúkketrecben” – mondta pártja, a Reform ötfős csapatáról, figyelmeztetve a torykat és a munkáspártiakat, hogy a jövőben számolni kell velük.

Szót kapott az immár exkormányfő, Rishi Sunak, aki lemondott konzervatív pártvezetői posztjáról, de az utódválasztása nem lesz gyors. Gratulált Starmernek, és azt mondta: a viták ellenére egyesíti őket, hogy becsülettel akarják szolgálni az országot és választókerületük szavazóit. Előtte kinevezte az „átmeneti árnyékkormányt” – amelyben nem kapott helyet utolsó külügyminisztere, David Cameron.

Közben a NATO-csúcsra érkezett Keir Starmert máris bírálták: bár az ígérte, a GDP két és fél százalékára emeli a védelmi kiadásokat, nem hajlandó válaszolni arra, hogy ez mikor történik meg. Ez a költségvetési kiadások jövő héten induló áttekintése után derül ki – hangoztatta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×