eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Petr Fiala cseh miniszterelnök egy prágai sajtóértekezleten 2023. május 11-én. A cseh kormány bemutatta a nyugdíjrendszer reformját és a költségvetés konszolidációját célzó törvénycsomag-tervezetét.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh–szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.

A cseh és a szlovák kormány viszonya Petr Fiala cseh miniszterelnök márciusi döntése után romlott meg, amikor az Ukrajna támogatásában megmutatkozó eltérő vélemények miatt a cseh fél ideiglenesen leállította a cseh–szlovák kormányközi konzultációkat. A legfelsőbb cseh politikai vezetők külpolitikai kérdéseket érintő konzultációs találkozója után a prágai Hradzsinban Fiala kijelentette, nem sürgeti a kormányközi kapcsolatok újjáélesztését. „Robert Fico szlovák miniszterelnök az ellene elkövetett merénylet után még lábadozik, és jelenleg nem tudna részt venni egy ilyen találkozón, ezért nincs értelme foglalkozni ezzel a témával. Az együttes üléseken, konzultációkon kulcsszerepe van a kormányfőknek” – jegyezte meg Petr Fiala, hozzátéve, hogy ezt a témát a jelenlegi helyzetben tiszteletlenség lenne felvetni Robert Ficónak.

A cseh miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a cseh–szlovák kapcsolatok más területeken nagyon jók és szorosak, rendszeresek a konzultációk és a miniszteri találkozók, és a jó viszony fenntartása, illetve folytatása mindkét fél érdeke. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett Peter Pellegrini szlovák államfő múlt szerdai prágai látogatására. „Annak ellenére, hogy néhány külpolitikai kérdésben nem értjük meg egymást a szlovák kormánnyal, nem gyengültek meg jelentősen a kapcsolataink” – jegyezte meg Fiala.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke hangsúlyozta, hogy aggódik a szlovákiai helyzet miatt, mert a pozsonyi kormány Ukrajna ügyében tanúsított hozzáállása nem segíti előre a közép-európai régió fejlődését. Hozzátette, hogy a politikusok a találkozón egyetértettek abban, hogy a Szlovákiával való kapcsolatok Csehország számára prioritást élveznek, és azt szeretnék, ha tovább fejlődnének.

A találkozón Jana Černochová cseh védelmi miniszter elmondta, hogy a két ország védelmi minisztériuma közti együttműködésben nem volt változás. „A tárcaközti kapcsolatok ugyanúgy működnek, mint a múltban. A szlovák fél ráadásul továbbra is igényt tart rá, hogy megvédjük a szlovák légteret” – tette hozzá a cseh miniszter.

A cseh vezetők arra számítanak, hogy a NATO közelgő washingtoni csúcstalálkozóján megvitatják a szövetség viszonyát Oroszországhoz, és megerősítik az Ukrajnának nyújtandó támogatás folytatását. Petr Pavel államfő úgy véli, a NATO-nak a jövőben nagyobb szerepet kell vállalnia az Ukrajnának nyújtandó segítség koordinálásában. Csehország ezért továbbra is folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×