eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nigel Farage, a Reform UK párt új vezetője kampánynyitó rendezvényt tart a kelet-angliai Essex grófság Clacton-on-Sea városában 2024. június 4-én. Farage az előző napon bejelentette, hogy Clacton parlamenti képviselőjelöltjeként indul a párt színeiben a július 4-i brit parlamenti választáson.
Nyitókép: MTI/AP/PA/James Manning

Váratlan támogatást, de fizikai támadást is kapott Nigel Farage

A brexit- és Donald Trump-párti politikus elleni akciókat egy meggyilkolt baloldali képviselő nevét viselő alapítvány ítélte el. Farage új pártja közben már csak egy százalékra marad el a történelmi múltú konzervatívoktól.

A pillanat, amikor Nigel Farage-ot építőanyaggal dobálja meg egy férfi. A brit radikális Refom Párt vezére egy nyitott emeletes busz tetején állva köszöntötte a tömeget Yorkshire-ban, amikor egy építési terület drótkerítése mögött álló férfi elkezdte vélhetően meg nem kötött cementtel hajigálni.

Ez volt a Nagy-Britannia-i választási kampány során a második fizikai – még ha sérülést nem is okozó – támadás. Az elsőben egy OnlyFans-modell vágott hozzá egy tejturmixot, abban a városban, ahol képviselőjelöltként indul. Mindekét feltételezett támadót letartóztatták.

A politikus kedden lemondott egy interjút, mert pártjában vita robbant ki, hogy Nagy-Britanniának annak idején semlegességet vállalva alkut kellett volna-e kötnie Hitlerrel.

Farage, európai parlamenti képviselőként – még a brit tagság idején – folyamatosan irritálta és heccelte az EU-párti törvényhozókat. Otthon a kilépés mellett, Brüsszel és a bevándorlás – benne az EU-s munkavállalók Nagy-Britannia-i jelenléte – ellen kampányolt, úgy, hogy a brexitkampány idején egy német felesége volt. Igaz, később elváltak.

A brexit harcos támogatása és Donald Trump volt amerikai elnökkel való barátkozása miatt Farage megosztó személyiség Nagy-Britanniában. A jobbról és balról is bírált, kormányzó konzervatívok vesszőfutása miatt azonban Reform nevű pártja feljött a harmadik helyre a kampányban és már csak egy százalékra marad el a konzervatívoktól.

De nem csak Farage váratlan 180-fokos fordulata keltett meglepetést

(amikor jelezte, hogy mégis képviselői helyért indul), hanem az is, hogy honnan kapott most támogatást.

A 2016-ban, a brexit népszavazás évében meggyilkolt munkáspárti képviselő, Jo Cox nevét viselő alapítvány mondta azt, hogy a Farage elleni támadás „a demokrácia arculcsapása”.

Jo Cox képviselőnőt, aki a brexit ellen kampányolt, annak idején egy szélsőjobboldali érzelmű fehér férfi lőtte le egy vadászpuskával, majd ejtett rajta 15 késszúrást, azt kiabálva, hogy „Nagy-Britanniáért kapod!”. A gyilkos politikai aktivistának nevezte magát.

2021. októberében a konzervatív képviselőt, David Amess-t késelte halálra egy Londonban született és felnőtt, szomáli származású fiatal. Őt gyilkosság és terrorcselekmények előkészítése miatt ítélték el. „A terrorista a börtönben fog megrohadni, David nevére viszont emlékezni fognak” – mondta ennek kapcsán a politikai spektrum másik oldalán állt Jo Cox özvegye. A férj, Brendan a Farage ellen akciókat is elítélte – pedig 2016-ban a politikus őt a szélsőségesek támogatójának, felesége gyilkosát pedig „egyetlen, mentális bajokkal küzdő férfinek” nevezte.

A Cox Alapítvány szerint a Nigel Farage elleni mostani támadás „nagyon komoly dolog”, ami további erőszakhoz vezethet. „Van helye a kemény vitának, de a fizikai erőszak a jelöltek ellen a demokrácia megcsúfolása” – mondta az alapítvány igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×