eur:
395.01
usd:
368.94
bux:
71780.58
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Palesztin emberek menekülnek a Gázai övezet déli csücskében levő rafahi menekülttáborból az izraeli erők folyamatosan támadásai elől 2024. május 28-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Haiszam Imad

Netanjahu-tanácsadó: "elfogadjuk Joe Biden béketervét"

Joe Biden amerikai elnök gázai béketerve „nem jó”, de Izrael elfogadja. Ezt mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyik tanácsadója vasárnap. Előzőleg azonban két miniszter hevesen elutasította azt és burkoltan a kormány összeomlásával fenyegettek.

A Sunday Times című brit lapnak adott interjújában Ofír Falk, Netanjahu izraelikományfő külpolitikai főtanácsadója azt mondta, hogy Biden javaslata „egy olyan alku, amellyel egyetértettünk - nem egy jó alku, de nagyon szeretnénk, ha az összes túsz kiszabadulna”.

„Sok részletet kell még kidolgozni” - mondta, hozzátéve, hogy az izraeli feltételek, köztük „a túszok szabadon bocsátása és a Hamász mint népirtó terrorszervezet megsemmisítése” nem változtak.

Biden a kezdetben teljes mellszélességgel kiállt az október 7-i mészárlásokra válaszoló Izrael mellett. A gázai offenzíva civil áldozatai – köztük a nők és gyerekek – magas száma miatt később elkezdte nyíltan bírálni az izraeli kormányt és szankciókkal fenyegetőzött. Pénteken pedig a szavai szerint az izraeli kormány által kidolgozott, a háború befejezését célzó háromfázisú tervet mutatott be – emlékeztetett a Reuters.

  1. Az első szakaszban fegyverszünetet léptetnének életbe és a Hamász visszaadna néhány általa fogva tartott túszt.
  2. A második szakaszban a felek tárgyalnának az ellenségeskedések határozatlan idejű beszüntetéséről és hazatérhetne a még életben lévő többi izraeli fogoly

- mondta Biden.

A sorrend azt sugallja, hogy

a Hamász továbbra is szerepet játszana az Egyiptom és Katar által közvetített lépcsőzetes rendezésben

- ami viszont ütközik azzal az izraeli tervvel, hogy elpusztítja az Irán által támogatott iszlamista csoportot.

Izrael eddig ragaszkodott ahhoz, hogy megsemmisíti a Hamászt és ezért csak a harcok átmeneti szüneteltetéséről volt hajlandó tárgyalni.

A Hamász pedig, amelynek emberei visszaszivárogtak Gáza központi és északi részeire és összecsapnak az izraeli katonákkal, azt állítja, hogy csak a háború végleges befejezése esetén hajlandó elengedni a túszokat.

Biden egy beszédében azt mondta, hogy legújabb javaslata „egy jobb holnapot” teremt a Gázai övezetben „a Hamász hatalma nélkül”. Nem részletezte, hogy ezt hogyan érnék el, és elismerte, hogy "számos részletről kell még tárgyalni, hogy az első fázisból a második fázisba lépjünk".

Ofír Falk, a Sunday Timesnak nyilatkozó külpolitikai tanácsadó megismételte Netanjahu álláspontját, miszerint „nem lesz állandó tűzszünet, amíg nem teljesül minden célkitűzésünk”.

A Hamász első reakciójában üdvözölte Biden kezdeményezését, bár egyik magas rangú tisztviselője azt mondta: „a Hamász túl nagy ahhoz, hogy Netanjahu vagy Biden megkerülje vagy háttérbe szorítsa”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×