eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Bratislava, Slovakia. Grassalkovich Palace - seat of the President of Slovakia. Governmental building
Nyitókép: Varsescu/Getty Images

Durvul a hangnem Pozsonyban

Robert Fico szlovák miniszterelnök amerikai szolgának nevezte az államfőválasztáson induló Ivan Korčokot, az elnökválasztáson való indulását a múlt pénteken hivatalosan is bejelentő Peter Pellegrini mögé viszont pártjával, a Smerrel együtt támogatja.

„A Smer vezetősége egyöntetűen úgy határozott, hogy a párt Peter Pellegrinit, a Hlas elnökét támogatja a köztársaságielnök-választáson” – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a közszolgálati rádió hétvégi vitaműsorában.

„Ő nem Amerika szolgája, mint Ivan Korčok, hanem egy olyan ember, akinek van saját véleménye, és megosztás helyett az egyesítés a célja”

– mondta Robert Fico, hozzátéve, hogy Pellegrini mellett szól a nemzetközi tapasztalata, a jó kapcsolatai, és hogy erős baloldali érzelmű ember. A Smer nyilvános rendezvényt is szervez Pellegrini támogatására.

Peter Pellegrini, a hármas kormánykoalíció második pártjának, a Hlasnak az elnöke pénteken hivatalosan is bejelentette, hogy megméretteti magát az államfői székért. Elmondta, hogy ha megnyerné a választást, akkor lemondana a Hlas elnöki posztjáról és a parlament házelnöki székéről is. Úgy véli, az elnök nem lehet sem kormánypárti, sem ellenzéki.

Szerinte téves az az elképzelés, hogy a köztársasági elnöknek ellensúlyoznia kell a kormányt.

„Személyesen fogom garantálni, hogy Szlovákia továbbra is erős tagja legyen az Európai Uniónak és a NATO-nak. De olyan szuverén külpolitikát fogok folytatni, amely elsősorban a szlovák nemzeti érdekeket védi” – jelentette ki Peter Pellegrini.

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legújabb, január 11. és 16. között végzett felmérése szerint Pellegrini támogatottsága az elnökválasztás első körében ugyan maradt 41 százalékos, ám Ivan Korčoké 38 százalékra jött fel a novemberi 30 százalékról. A volt külügyminiszter tavaly augusztus végén jelentette be, hogy indul az államfői tisztségért. Több mint 40 ezer támogatói aláírást gyűjtött össze, hogy elindulhasson a választáson.

„Az fog eldőlni, hogy olyan ember kerül-e az államfői székbe, aki a miniszterelnök asszisztenseként fog működni, vagy olyan, aki egyrészt képes az együttműködésre, de arra is, hogy világos álláspontot képviseljen, és egyértelműen szembehelyezkedjen azokkal a dolgokkal, amelyek nincsenek rendben” – jelentette ki az ellenzék támogatását élvező Ivan Korčok, aki megválasztása esetén függetlenséget és pártatlanságot ígér.

Szlovákiában a köztársasági elnökválasztás első fordulóját március 23-án tartják. A választás első fordulójában az a jelölt szerezheti meg az államfői posztot, aki megkapja az összes szavazásra jogosult választópolgár voksának több mint felét. Amennyiben ez egy jelöltnek sem sikerül, a második fordulóba a két legjobb eredménnyel rendelkező jelölt jut. A második fordulóban a győzelemhez már elégséges a választáson részt vevő szavazópolgárok többségének voksa. Amennyiben második fordulóra is sor kerülne, azt április 6-án tartják meg. A jelenlegi szlovák államfő, Zuzana Čaputová megbízatási időszaka 2024. június 15-én jár le, Čaputová már korábban bejelentette: nem indul az idei megmérettetésen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×