eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Fico pártja a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Robert Fico: Orbán Viktor nem blöfföl

„Szlovákia nem fogja akadályozni az Európai Uniót abban, hogy megnyissa az Ukrajna csatlakozásáról szóló tárgyalásokat” – közölte a pozsonyi parlament európai ügyekért felelős bizottságának szerdai ülésén Robert Fico kormányfő, mielőtt elutazott volna a brüsszeli EU-csúcsra. A szlovák miniszterelnök szerint Ukrajna azonban jelenleg nincs felkészülve a csatlakozási tárgyalásokra.

Robert Fico szerint Szlovákia számára két téma lesz kulcsfontosságú az uniós csúcstalálkozón, mégpedig a jövőbeli európai költségvetés és a bővítés. „Mindig azt mondtuk és emellett kitartunk, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna európai uniós perspektíváit” – jelentette ki szerdán a bizottsági képviselők előtt a szlovák miniszterelnök, aki hosszasan elhúzódó vitára számít Brüsszelben. A kormányfő arról is beszámolt, hogy Peter Kmec európai helyreállítási tervért és uniós alapokért felelős miniszterelnök-helyettes tárgyalásokat kezdett az ukrán kormány alelnökével azokról a projektekről, amelyek keretében Szlovákia civil támogatást nyújtana Ukrajnának, hogy az ország kihúzza a telet.

Robert Fico hozzátette, az uniós csúcson terítékre kerül Ukrajna újjáépítési terve is. „Semmilyen módon nem fogjuk akadályozni, hogy az Európai Unió megkezdje a tárgyalásokat Ukrajnával.

Mindannyian tudjuk, hogy ez egy politikai döntés, aminek semmi köze a realitásokhoz, mert Ukrajna jelenleg nincs felkészülve a tárgyalásokra”

– jelentette ki Fico, hozzátéve, hogy Szlovákia tudomásul veszi ezt a politikai döntést. Emlékeztetett, hogy a pozsonyi kormány a továbbiakban nem nyújt katonai segítséget a háború sújtotta szomszédjának. Megjegyezte, hogy „Ukrajna katonailag nem képes megnyerni a háborút”, s Ukrajnát tartja a világ legkorruptabb országának.

Az európai bővítéssel kapcsolatban a szlovák miniszterelnök inkább amiatt aggódik, hogy a tagállamok nem hajlandóak tárgyalásokat kezdeni Bosznia-Hercegovinával, amely – mint Fico fogalmazott – „felrobbanhat, ha elveszíti az európai reményt”.

A szlovák miniszterelnök a brüsszeli találkozó előtt beszélt cseh kollégájával, és arra kérte Petr Fialát, hogy a csúcstalálkozó előestéjén szervezzenek egy V4-es találkozót. Petr Fiala azonban ezt azzal utasította vissza, hogy egyéb elfoglaltságai miatt a csúcstalálkozó kezdetére is csak késve fog megérkezni. „Ezért nem lesz V4-es találkozó, ami sajnálatos” – reagált erre Robert Fico, aki megjegyezte, hogy az új lengyel kormányfő, Donald Tusk először érkezik a csúcstalálkozóra miniszterelnökként. Fico szerint Lengyelország számos kérdésben egyetért Szlovákiával, ezért a V4-es találkozóknak a jövőben is folytatódniuk kell.

„Nem blöfföl” – mondta Robert Fico Orbán Viktorról és az ő törekvéseiről, melyek az Ukrajnának nyújtott további támogatás vétójának felülbírálásáról szólnak, cserébe a Budapestnek járó uniós források felszabadításáért. A szlovák kormányfő ugyanakkor azt mondja, nem hibáztatja magyar szomszédját: „Örülnék, ha több olyan szuverén politikus lenne Európában, mint Orbán Viktor” – fogalmazott a szlovák kormányfő.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×