eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az ukrán államiság napja alkalmából a kijevi Szent Mihály székesegyház előtti téren tartott ünnepségen Kijevben 2023. július 28-án. Zelenszkij 2021. augusztus 24-én, Ukrajna függetlensége kikiáltásának harmincadik évfordulóján hirdette ki, hogy ezentúl az ukrán államiságnak is lesz nemzeti ünnepe, július 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Volodimir Zelenszkij felé tart Novák Katalin

A háború sújtotta Ukrajnában tesz látogatást a magyar köztársasági elnök. Novák Katalin kedden ökumenikus istentiszteleten vett részt Beregszászon, majd kárpátaljai magyar politikusokkal, egyházi és oktatási vezetőkkel találkozott. A magyar államfő Kijevben várhatóan tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyal.

A "krími platform" harmadik nemzetközi csúcstalálkozójának előestéjén Novák Katalin magyar köztársasági elnök munkalátogatásra érkezett Kárpátaljára. Az államfőt a beregsurányi határátkelőn a megye vezetői fogadták.

A megbeszélésen a megye vezetőhelyettese és a megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott Magyarországnak

  • a humanitárius segítségnyújtásért és
  • az Ukrajna melletti határozott kiállásért.

Ezt követően Novák Katalin ökumenikus istentiszteleten vett részt a beregszászi katolikus templomban, illetve megkoszorúzta Szent István helyi mellszobrát.

Ünnepi beszédében kiemelte, látogatásának egyik célja az, hogy segítsen erőt gyűjteni a kárpátaljai magyar közösségnek. Mint mondta, nehezen teszi fel a kérdést, melyet augusztus 20-án Esztergomban is feltett: "Hogy vannak?"

"Hogyan tehetném fel ezt a kérdést 544 nappal a háború kitörése után? Hogyan tehetném fel a kérdést azoknak, akik gyászolnak, akik szétszakított családban élnek? És mégis: azért vagyok itt, hogy megkérdezzem, hogy bírják, miből merítenek erőt" - mondta az államfő.

Hozzátette, 15 millió magyar ember erejét hozta Beregszászra.

A köztársasági elnök köszönetet mondott mindenkinek, akik segítséget nyújtanak a nehéz körülmények közé kerülteknek.

Az istentiszteleten elhangzott imában a békéért imádkoztak, és arra kérték a Jóistent, hogy adjon bölcsességet a döntéshozóknak, hogy felismerjék az ehhez vezető utat.

Délelőtt megbeszélést folytatott a kárpátaljai magyar politikai, oktatási és egyházi vezetőkkel, majd a harcokban elhunyt magyar katonák családjaival találkozott, ezt követően a kárpátaljai magyar nagycsaládosok gyermekeivel töltött időt.

A magyar államfő Kárpátaljáról Kijevbe utazik, hogy részt vegyen a "krími platform" csúcstalálkozóján. A remények szerint a két államfő, Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij találkozója hozzájárulhat a két ország diplomáciai kapcsolatának javulásához is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×