eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico szlovák miniszterelnök, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elnöke sajtóértekezletéről távozik Pozsonyban a szlovákiai parlamenti választás utáni napon, 2016. március 6-án. Fico pártja győzött, de elvesztette parlamenti többségét.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Robert Fico szerint rendőrpuccs zajlik Szlovákiában

Egy héttel ezelőtt a volt rendőrfőkapitány, most a szlovák titkosszolgálat jelenlegi és volt vezetője és további személyek ellen indított eljárást a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség. A gyanúsítottak feltehetően akadályozták a korrupciós ügyek felgöngyölítését. Robert Fico, az ellenzék vezetője rendőrpuccsot emleget, Ódor Lajos miniszterelnök pedig összehívta a biztonsági tanácsot.

Szlovákiában több személy ellen is eljárást indított a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, a NAKA a Végkifejlet fedőnevű akció keretében. Köztük van Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat volt, és Michal Aláč a titkosszolgálat jelenlegi igazgatója, valamint Peter Košč vállalkozó, Ján Kalavský, a NAKA volt munkatársa, és Martin Ciriak, a titkosszolgálat volt munkatársa.

A gyanú szerint az általuk fenntartott bűnszervezet igyekezett megnehezíteni vagy megakadályozni egyes korrupciós ügyek és más bűncselekmények kivizsgálását, illetve azt a benyomást kelteni, hogy a NAKA nyomozói manipulálják a tanúvallomásokat. „Az összehangolt rendőri akció során további két rendőrt gyanúsítottként őrizetbe vettek” – tájékoztatott Hamran István országos rendőrfőkapitány. Hozzátette, hogy a NAKA-nak nem sikerült mindenkit felkutatnia, mert többen is nyaralnak. Michal Aláč, a titkosszolgálat igazgatója külföldi szolgálati útján a sajtóból értesült arról, hogy eljárást indítottak ellene, útját megszakítva ezért hazautazott Szlovákiába.

Robert Fico, a legerősebb ellenzéki párt, a Smer elnöke azonnal reagált a NAKA akciójára. A pártelnök szerint rendőrpuccs zajlik Szlovákiában.

„Ez az állam megdöntésére tett kísérlet. Hatalomátvétel hat héttel a parlamenti választás előtt”

– reagált Robert Fico, hozzátéve, a legsúlyosabb államellenes bűncselekmények elkövetésének gyanújáról van szó, ezért büntetőjogilag is felelősségre kell vonni ennek az államcsínynek a résztvevőit. A Smer rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozta, melyen Hamran István rendőrfőkapitány menesztését akarja elérni, valamint azt, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök magyarázza el a parlamenti képviselőknek, milyen intézkedéseket rendelt el az alkotmányos szervek megfelelő működése céljából.

Ódor Lajos miniszterelnök péntek reggelre összehívta a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát, s egyben visszautasította, hogy bármilyen módon beavatkozna a rendőrség munkájába. A kormányfő szerint fontos, hogy jelen helyzetben mindenki megőrizze a hidegvérét, és ne vonjon le elhamarkodott következtetéseket.

A biztonsági tanács ülésén részt vett Zuzana Čaputová köztársasági elnök is. Az államfő az ülésen kijelentette, nem zajlik rendőrpuccs Szlovákiában. Úgy fogalmazott,

az intézmények, amelyeknek munkatársai ellen büntetőeljárás indult a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség intézkedése után, rendben működnek.

Az államfő hangsúlyozta, hogy politikai beavatkozásra és a rendőrség felelősségre vonására azután kerülhet sor, ha az ügyészség és a bíróság megállapítja, hogy a büntetőeljárások megalapozatlanok voltak.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×