eur:
393.11
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: kotadef.sk

Átvette az ukrán nagykövet az első két Zuzana 2 önjáró löveget

Ukrajna pozsonyi nagykövete kedden Máriatölgyesen átvette az első két Zuzana 2 önjáró löveget Szlovákiától. A helyi Konštrukta-Defence vállalat összesen 16 ilyen löveget gyárt Ukrajnának. A több mint 90 millió eurós projektet Norvégia, Dánia és Németország finanszírozza. Közben megérkezett északi szomszédunkhoz Németországból a Mantis légvédelmi rendszer egyik része.

Ódor Lajos szlovák kormányfő szerint az önjáró Zuzana 2 típusú lövegek legyártása Ukrajnának a nemzetközi együttműködés és szolidaritás iskolapéldája.„Mindannyiunk közös érdeke, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát az orosz agresszióval szemben. Egy olyan világ, amelyben nem érvényesek a megállapodások és a nemzetközi szabályok, elfogadhatatlan számunkra. Kötelességünk úgy segíteni, ahogy tudunk” – mondta Szlovákia magyar nemzetiségű miniszterelnöke. Ódor Lajos hozzátette, emellett a Zuzana 2 lövegek annak is bizonyítékai, hogy Szlovákia képes a legszigorúbb nemzetközi elvárásoknak is megfelelő modern technikai eszközöket gyártani.

A Konštrukta-Defence vállalat már a további együttműködésről is tárgyal egy ukrán hadiipari céggel, az eredmény egy új önjáró löveg prototípusa lehet. Martin Sklenár védelmi miniszter emlékeztetett, hogy a nemzetközi projektről tavaly októberben született megállapodás, és a Konštrukta-Defence még 14 darab Zuzana 2-est gyárt az oroszok által megtámadott országnak. „Az utolsó lövegeket a jövő évben adják át” – tette hozzá a tárcavezető.

Miroslav Mironovics Kasztran, Ukrajna szlovákiai nagykövete köszönetet mondott a nemzetközi együttműködésért, aminek eredménye a lövegek leszállítása lesz. „Ez is bizonyítja, hogy

fordul a lapjárás, és nem jött be Oroszország számítása, hogy kifáraszt és megfélemlít minket, vagy például atomfegyverek bevetésével fog zsarolni.

Ezért köszönet jár Szlovákia, Norvégia, Dánia és Németország kormányának is. Ez a projekt mintapéldája a sikeres együttműködésnek, és alapja egy új katonai, technikai együttműködésnek Szlovákia és Ukrajna között” – hangsúlyozta az ukrán nagykövet, hozzátéve, most a legfontosabb a védekezési eszközök minél gyorsabb leszállítása.

Szlovákia nem csak adott, kapott is, mivel aznap, amikor átadták a két Zuzana 2-est az ukránoknak, Németországból megérkezett Nyitrára a Mantis légvédelmi rendszer egyik része, a légtérellenőrző radarberendezés a szükséges pótalkatrészekkel. Mária Precner, a védelmi tárca szóvivője elmondta, hogy „Szlovákia nagyra értékeli a Németország döntését, hogy saját nemzeti és szövetségesei készletéből erősíti meg Szlovákia, s egyben a NATO keleti határának védelmét. „Mindkét rendszert ingyenesen és tartósan kapjuk, köszönhetően a Szlovákia és Németország közti korrekt kapcsolatoknak és a NATO közös céljaival összhangban lezajlott szakmai tárgyalásoknak” – emlékeztetett Mária Precner. A szóvivő hozzáfűzte, hogy a tárca tájékoztatni fog a teljes légvédelmi rendszer átadásának menetéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×