eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Forrás: Twitter

Tisztázatlan, mikor indulhat újra a gázszállítás a felrobbant orosz vezetékszakaszon

Akadály nélkül folytatódik a gázszállítás, az Urengoj–Pomari–Ungvár gázvezetéken történt robbanás ellenére – közölte a Gazprom orosz energiacég. Az Oroszország középső részén található Kalinyino falunál történt detonáció három ember halált okozta és az Európába irányuló megmaradt gázszállítást fenyegette. 

Az orosz hatóságok szerint gázszivárgás okozta a Csuvasföldön történt súlyos robbanást – bár ez már a harmadik detonáció néhány nap alatt. Az ukrajnai háborúval összefüggő esetleges szabotázsról nem történt említés.

A Gazprom helyi cége szerint az Urengoj–Centr2 gázvezeték kárt szenvedett szakaszát gyorsan izolálták és „párhuzamos vezetékeken jutnak el a teljes szállítmányok a fogyasztókhoz”.

A szakasz az Urengoj–Pomari–Ungvár vezeték része, amely az orosz sarkvidékről juttatja Közép-Európába – Ukrajnán keresztül – a földgázt. A szállítás kedden, helyi idő szerint délután kettő előtt szakadt meg – miközben helyi lakosok videókat töltöttek fel a közösségi médiába a robbanás által okozott hatalmas tűzgömbről.

A helyi orosz hatóságok szerint gyorsan eloltották a sérült vezetékszakaszból kilövellő lángcsóvát. Oleg Nyikolajev, Csuvasföld kormányzója ugyanakkor elmondta, hogy három dolgozó, akik a vezetéket ellenőrizték – meghalt.

Egyelőre nem világos, hogy a kérdéses szakaszon mikor indul újra a szállítás.

A vezetéket az 1980-as években építették és az a Sudzsa mérőpontnál lép be Ukrán területre. Annak ellenére, hogy Oroszország támadást indított szomszédja ellen, az ukrán tranzit jelenleg az Európába tartó orosz gáz fő útvonala.

Az idén megugrottak a gázárak, miután az ukrajnai invázió miatt nyugati szankciók sújtotta Oroszország – technikai okokra hivatkozva – leállította az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül történő szállítást Németországba. A vezetéket később rejtélyes robbanások rázták meg, amelyek nyomán használhatatlanná vált.

Így a szankciók ellenére a még folytatódó európai gázszállítások útvonala az Ukrajnán áthaladó vezetékek maradtak. Előzőleg a Gazprom azt mondta, hogy a következő 24 órában 43 millió köbméter gázt juttat Európába az ukrán szakaszon keresztül.

A robbanás hírére megugrottak a gázárak a holland TTF gáztőzsdén, de csökkentek a szállítások folytatásáról szóló orosz bejelentés nyomán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×