eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Overflowing bins as Glasgows waste workers have started clearing mountains of rubbish as they return to work following several days of industrial action. The citys waste workers walked out as part of a pay protest against local government. Picture date: Thursday September 1, 2022. The Scottish First Minister Nicola Sturgeon will meet union leaders on Thursday in an attempt to resolve the dispute. (Photo by Andrew Milligan/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Andrew Milligan/PA Images via Getty Images

Sztrájkot kap ajándékba az új brit miniszterelnök

Úgy léphet hivatalába az új brit miniszterelnök, hogy az egyik minisztérium személyzete sztrájkol. De ez csak egyike annak a temérdek munkabeszüntetésnek, amivel szembesülhet. A posztra fő esélyes Liz Truss azt ígérte, hogy „kemény” intézkedéseket hoz a szakszervezetek ellen.

A brit sajtó nem túlzottan foglalkozik ugyan vele, talán mert nem tűnnek olyan fontosnak a tiltakozó recepciósok, takarítók, biztonsági őrök és mások, de a Vállalkozási, Energia- és Iparstratégiai Minisztériumban induló sztrájk „a jövő szele” lehet.

A Boris Johnson helyébe lépő új brit kormányfőt – akinek személyét hétfőn jelentik be – a Közszolgálati és Kereskedelmi Szolgáltatók Szakszervezete, a PCS köszönti ezzel az „ajándékkal” keddi, első munkanapján. Az érintett dolgozók egy alvállalkozó alkalmazottai, akik szerint „elfogadhatatlan egészségügyi kockázatnak” tette ki őket a biztonsági és egészségügyi szabályokat figyelmen kívül hagyó munkaadójuk.

A PCS szakszervezet szerint a közhivatalnoki szférában dolgozó tagjai „egyre dühösebbek és kétségbeesettek, amiért a kormány nem tesz semmit a megélhetési válság ellen”. Ezt a kifejezést használják a britek néhány hónapja az elszabadult infláció, különösen a brutálisan megugró energiaszámlák okozta helyzetre.

A sztrájkokat figyelők már-már egy jobb étterem menüjét idéző listából válogathatnak.

Szerdán több brit bulvár- és regionális lap újságírói nem dolgoztak, mert a fő szakszervezetük nemet mondott a mindössze 3 százalékos béremelési javaslatukra.

Sztrájkoltak a postások is, akik szeptember 8-án és 9-én is leteszik a munkát. Ők minimum a 9,4 százalékos inflációt kompenzáló béremelést akarnak, de a Királyi Posta csak 5,5 százalékot ajánlott számukra.

Csütörtökön a UNISON szakszervezethez tartozó egyetemi dolgozók – takarítók, adminisztrátorok, éttermi alkalmazottak, biztonsági őrök – szavaztak meg sztrájkot (valamikor az év végére), mert mindössze 3 százalékos béremelést ajánlottak nekik.

A héten ért véget az edinburgh-i kukások tizenkét napos munkabeszüntetése. Korábban a nyáron sokszor leálló közlekedési dolgozók nem jeleztek szeptemberre sztrájkot, de szerdán kiderült, hogy szeptember 15-én ismét hatalmas vasutassztrájk lesz, amiben tizenkét vállalat dolgozói vesznek részt. Mindennek nyomán több InterCity vonat leáll és valószínűleg az év legnagyobb fennakadásokat okozó munkabeszüntetése lesz.

Liz Truss külügyminiszter, aki a fő esélyes a konzervatív pártvezéri, és így a miniszterelnöki posztra,

„kemény és határozott fellépést” ígért, hogy a „militáns” szakszervezetek ne tudják megbénítani a brit gazdaságot.

Truss kampányígérete az volt, hogy megválasztása esetén 30 napon belül törvényjavaslatot nyújt be, amely a „létfontosságú nemzeti infrastruktúrában” garantálná a minimum szolgáltatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×