eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Andrej Babis cseh kormányfő felszólal a parlament ülésén, amelyen az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a képviselőház elé a Babis vezette kétpárti koalíciós kabinet ellen Prágában 2019. június 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Andrej Babis szerint politikai kampány folyik ellene

Ismét vádat emeltek a korábbi cseh miniszterelnök ellen az évek óta húzódó Gólyafészek-ügyben. A gyanú szerint Andrej Babiš kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását. Ha a bíróság bűnösnek találja Babišt, akár tízéves szabadságvesztésre is ítélheti.

Csehországban a rendőrség tavaly nyáron fejezte be a Gólyafészek-ügyirat felülvizsgálatát, és a kiegészített vizsgálati anyagot átadta a prágai ügyészségnek. A javaslat ezzel a több mint egy évtizede húzódó korrupciógyanús ügyet felügyelő prágai államügyész, Jaroslav Šaroch asztalára került, aki hétfőn a fővárosi bíróságon vádat emelt a volt kormányfő, jelenleg az ellenzéki ANO mozgalom vezetője, Andrej Babiš és egykori tanácsadója, Jana Mayerová ellen.

A Gólyafészek néven elhíresült ügy évek óta fejtörést okoz a tavaly októberi parlamenti választásokat követően ellenzékbe vonult pártelnöknek. A vád szerint kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak. Konkrétan a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének 50 millió koronás – közel 750 millió forintos – támogatásáról van szó. 2019-ben már volt egy vádemelési javaslat Andrej Babiš és rokonai: a felesége, a fia, a sógora és három másik személlyel szemben. Az akkor elindított büntetőeljárást viszont leállította Martin Erazim akkori prágai főügyész, aki úgy találta, hogy a Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég a kérdéses időszakban megfelelt az uniós pályázatban szereplő kis- vagy középvállalati kritériumoknak.

Pavel Zeman országos főügyész azonban felülvizsgálta prágai kollégája döntését, és mindkét esetben új rendőrségi vizsgálatot rendelt el az ügyben

Az exkormányfő a kezdetektől fogva tagadta, hogy visszaélés történt volna az európai uniós pénzekkel. Azt állítja, politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből. A korábbi cseh kormányfőnek jelenleg a parlament ellenzéki képviselőjeként mentelmi joga van, de a jobboldal által ellenőrzött képviselőház néhány napja úgy döntött, hogy kiadja őt a rendőrségnek és a bíróságnak.

Amennyiben a bíróság bűnösnek találja Babišt és egykori társát, akár tízéves szabadságvesztésre is ítélheti őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×