eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Swabbing barred rock mix breed rooster to test for avian influenza
Nyitókép: Merrimon/Getty Images

Emberéletre is veszélyes madárinfluenza-vírus ütötte fel a fejét Csehországban

A madárinfluenza veszélyes, H5N1 néven ismert, potenciálisan emberre is átvihető altípusát regisztrálták a příbrami járásban. A fertőzés egy háztáji gazdaságban ütötte fel a fejét. Ez a vírus 14 év után bukkant fel ismét Csehországban.

A příbrami járásban található Trhové Dušníky településen ütötte fel a fejét a fertőzés egy magángazda baromfiudvarán. A novinky.cz hírportál információ szerint öt elpusztult liba tetemében mutatták ki a fertőzést, a hivatalos vizsgálatok pedig megerősítették, hogy a madárinfluenza H5N1-es altípusáról van szó, amely az emberre is veszélyes. Az állatorvosok elrendelték a gazda teljes állományának likvidálását, így 16 tyúkot és 11 kacsát kellett levágnia a tulajdonosnak. A baromfiudvar körül rendkívüli intézkedéseket rendeltek el az állatorvosok.

A fertőzés eredetét egyelőre nem sikerült beazonosítani, de feltételezhetően a vírus szabadon élő madarakról terjedhetett át a libákra. A kerületi közegészségügyi hivatal most azt vizsgálja, hogy kik kerültek kapcsolatba a fertőzött állatokkal. Az érintett személyeknek karanténtól egyelőre nem kell tartaniuk, de orvosi kivizsgáláson részt kell venniük.

Szakértők szerint kicsi ugyan a valószínűsége, hogy a vírus a szárnyasokról átterjed az emberre, de ez mégsem lehetetlen. „Ha a madárinfluenza ezen altípusa az emberre is átterjed, annak súlyos következményei lehetnek. A kór halálozással járó megbetegedéshez is vezethet” – tájékoztatott Jiří Černý virológus, majd hozzátette, hogy a H5N1 vírus feltehetőleg a fertőzött állat váladékaival terjed. Elsődleges tünet az embernél a magas láz, fejfájás, izomfájdalmak, kötőhártyahurut.

„Az ötödik nap táján a légzési elégtelenség egyre fokozódik, majd a beteg meghal”

– festette fel a nem túl biztató képet a szakember.

Csehországban idén már 37 madárinfluenza-gócra bukkantak, és mintegy negyedmillió szárnyast pusztítottak el, hogy elejét vegyék a betegség elterjedésének. A legtöbb esetben kacsákat kellett leölni. Az eddig észlelt esetek egyikénél sem találkoztak azonban a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1 altípusával, melyet legutóbb 14 évvel ezelőtt egy elhullott hattyúban mutatták ki Csehországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×