eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Robert Fico: jobb maffiózónak lenni, mint plagizálni

Éles, személyeskedésektől sem mentes vitát hozott a szlovák törvényhozásban a Roman Mikulec belügyminiszter visszahívásáról szóló parlamenti ülés. A képviselők végül megtartották a székében az ellenzék által meneszteni kívánt tárcavezetőt. A vita egyik emlékezetes pillanatában Robert Fico exkormányfő a házelnökkel is szóváltásba keveredett.

Az elmúlt hónapban a szlovák koalíciós képviselők obstrukciója miatt három rendkívüli parlamenti ülést is elhalasztottak, melyeken az ellenzék megkísérelte volna leváltani Roman Mikulec belügyminisztert. A tárcavezető menesztését az ellenzéki Smer kezdeményezte.

Több dolgot is felhoztak ellene, a korrupciótól kezdve a szlovák rendőrségen belül kialakult szinte már követhetetlen, a testület tagjai közti belharcon át a belügyminisztériumban kialakult helyzetig. Robert Fico exkormányfő, a Smer elnöke többször is lemondásra szólította fel a minisztert, azt mondta,

addig távozzon, amíg nem kerülnek felszínre még súlyosabb vádak.

A Roman Mikulec visszahívásáról szóló bizalmatlansági indítványról végül tárgyalt a parlament. A vita során Robert Fico hosszasan bírálta a belügyminisztert. Elmondta, hogy szerinte visszaél a jogköreivel és képtelen megbirkózni a rá bízott feladattal. Eközben Fico leghangosabb bírálója, a mögötte helyet foglaló Igor Matovič pénzügyminiszter egy papírlapot tartott, melyre saját kezével azt írta:

„Az utcasarki gyilkos prédikál az erkölcsről.”

A szlovák házszabály szerint a parlamenti ülésterembe tilos bárminemű szemléltetőeszköz vagy transzparens behozatala. Boris Kollár házelnök azonban nem fedte meg Matovičot, mondván, hogy Fico beszéde alatt írta meg, és mutatta fel a háta mögött a neki szóló üzenetet, ezért azzal nem vétett a házszabály ellen.

Amikor Robert Fico a pulpituson állva ezt észrevette, azt mondta: „Mit várnak a plagizálóktól,

se az egyiknek, se a másiknak nincs végzettsége, se semmije.”

Ezzel arra utalt, hogy korábban a pénzügyminiszter Matovič és a házelnök Kollár is plágiumbotrányba keveredett. A házelnök válaszként azt kérdezte Ficótól, hogy „mit várhat az ember egy maffiózótól?” Fico pedig erre így reagált:

„Jobb maffiózónak lenni, mint plagizálni, de ez már más lapra tartozik”. A házelnök ezután gratulált Ficónak a kijelentéséhez.

A színjáték azonban nem hatotta meg a kormánypárti képviselőket, akik végül a péntek délelőtt lezajlott szavazás során megtartották hivatalában a belügyminisztert

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×