eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Andrej Babis cseh miniszterelnök a parlament prágai üléstermében 2021. június 3-án, amikor a képviselők a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szavaznak.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Autóból is szavazhatnak majd a csehek

Csehországban lassan a csúcspontjára ér a választási kampány. A képviselőházi választásokig kevesebb mint egy hónap van hátra. A nyári vakáció után azonban ismét növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma, ezért – akárcsak tavaly a kerületi választások alkalmával – most is a járványellenes óvintézkedéseknek megfelelően bonyolítják le a voksolást.

A karanténban tartózkodó cseh választópolgárok számára úgynevezett drive-in rendszereket hoznak létre, hogy a fertőzöttségük ellenére ne csorbuljon a választáshoz való joguk. Ezek olyan helyek, ahol az autójukból adhatják le szavazataikat anélkül, hogy kiszállnának a járműből.

„A választópolgárnak ugyanúgy szüksége lesz a személyi igazolványára, emellett egy arról szóló igazolásra is, hogy karanténban kell tartózkodnia” – tájékoztatott Petr Vokáč belügyminiszterhelyettes.

A drive-in pontokon már két nappal a választások hivatalos időpontja előtt leadhatják voksaikat a karanténköteles választópolgárok.

Az ilyen választóhelyek kialakításában a hadsereg fog segédkezni. Ám míg tavaly a regionális önkormányzati választások során több feladat is hárult a katonákra, addig ez alkalommal az ő feladatkörük itt véget is ér. Ezt Ján Pejšek, a cseh védelmi minisztérium szóvivője is megerősítette. „A drive-in szavazópontokat a hadsereg felépíti és gondoskodik róluk, de ez minden. Ezúttal nem megyünk urnával a választópolgár után, és a rendes választóhelyiségekben sem teljesítünk szolgálatot” – mondta a szóvivő. Mozgóurnás szavazásra azok a személyek jogosultak, akik mozgásképtelenek vagy karanténban kell lenniük, de nincs autójuk, amivel elmehetnének a számukra kijelölt drive-in szavazópontra.

A szeptember elején, tehát egy hónappal az október 8-ra és 9-re kiírt képviselőházi választás előtt a prágai STEM ügynökség által készített országos felmérés azt jelzi, hogy az Andrej Babiš kormányfő vezette ANO mozgalom most megkapná a szavazatok 32,4 százalékát, ami fölényes győzelmet jelentene. A második helyen az ellenzéki jobboldali Spolu végezne 20 százalékkal, míg a harmadik helyet a Polgármesterek és Függetlenek, azaz a STAN és a Kalózok koalíciója szerezné meg 18 százalékkal.

Bejutna még a parlamentbe a Szabadság és Közvetlen Demokrácia mozgalom, illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja. Az ANO mozgalommal koalícióban kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt viszont 4,4 százalékos támogatottsággal nem kerülne be a parlamenti alsóházba. A cseh parlament alsóházába a bejutási küszöb öt százalék. A megkérdezettek 55 százaléka nyilatkozta, hogy már döntött, melyik pártra fog szavazni, 30 százalék még nem tudja, míg 11 százalék nem akar elmenni választani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×