eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Néptelen pályaudvar Helsinkiben 2021. május 21-én, amikor 24 órás sztrájkot tartanak a VR finn állami vasúttársaság helsinki, riihimaeki és oului mozdonyvezetői, amiért szerintük a munkáltató megszegi a hatályos kollektív szerződést.
Nyitókép: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt

Finnországnak évi több tízezer bevándorlóra lenne szüksége

Sokak számára meglepő, hogy mi hiányzik Finnországnak – a migránsok. „Hatalmas mennyiségű embernek kellene jönni hozzánk” – mondta egy finn állásközvetítő. Az ok: el kell tartani az egyre nagyobb idős réteget.

Finnország sorban negyedik éve kapta meg „a világ legboldogabb országa” címet. A kiemelkedő életszínvonal ellenére azonban az országnak nagyon hiányzik valami: a dolgozók. Az északi állam akut munkaerőhiánnyal küzd. És ha nincs elég dolgozó, akkor nincs elég tőlük befolyó járulék, amely el tudja tartani a finn nyugdíjasok egyre népesebb táborát.

„Mindenki tudja, hogy hatalmas mennyiségű embernek kellene jönni hozzánk” – mondta az AFP-hírügynökségnek Saku Tihverainen, a Talented Solutions állásközvetítő munkatársa.

Más nyugati országoknak is gond, hogy nem bővül a szükséges ütemben a lakossága, de

kevesek számára olyan súlyos a demográfiai probléma, mint Finnországnak.

Náluk minden 100 aktív dolgozóra 39.2 65 évnél idősebb lakos jut. Az elöregedés terén csak a japánok előzik meg a finneket és az ENSZ prognózisa arra utal, hogy 2030-ra az arány 47 és fél lesz a 100-hoz lesz.

A finn kormány ezért figyelmeztetett, hogy az 5 és félmilliós országnak gyakorlatilag a duplájára kell emelni a bevándorlást és évente 20-30 ezerre növelni a bevándorlók számát. Máskülönben nem tudják működtetni a közszolgáltatásokat és elkerülni a nyugdíj-deficit veszélyét – állítja a kormány.

Bár magas az életszínvonal, biztosítottak a politikai szabadságjogok, alacsony a korrupció és a bűnözés, Finnországot elkerülik a bevándorlók. Részben azért, mert erősek a bevándorlás-ellenes érzelmek.

Ugyan a futball-Eb-szereplő finnek között két fekete játékos is van, (egyikük Glen Kamara tamperei születésű), az övék a leginkább homogén társadalom Nyugat-Európában. Az ellenzéki, jobboldali radikális Finnek Pártja rendszeresen nagy támogatásra tesz szert a választásokon.

A demográfiai helyzet viszont lépésre késztette a vállalkozásokat és a kormányt – mondta az AFP-nek Charles Mathies, a Finn Akadémia kutatója. Ő egyike azoknak a szakértőknek, aki kidolgozták a Talent Boost nevű programot, amely spanyol egészségügyi dolgozókat, szlovák acélmunkásokat, orosz, indiai és dél-ázsiai informatikusokat próbál az országba csábítani.

A korábbi próbálkozások kudarcot vallottak. 2013-ban 8 spanyol nővért sikerült felvenni Vaasa városba, de öten hónapokon belül hazamentek.

Nem bírták a drágaságot, a hideget és nem tudtak megbirkózni a finn nyelvvel.

Mindezek ellenére, az ország évente 15 ezerrel több embert fogad be, mint ahány távozik. Viszont, akik elmennek, azok a statisztikák szerint felsőfokú végzettségűek.

Ezért van az, hogy az OECD-országok közül Finnországban a legnagyobb a hiány a magasan szakképzett dolgozókból. A finn startupok például nagyon csábítanák a külföldieket, de csak akkor, ha szinglik. A családtagoknak nehéz lehet munkát találniuk – ismerte Jan Vapaavouri, Helsinki polgármestere.

Sok külföldi arra panaszkodik, hogy nem ismerik el a képesítéseit. „Volt olyan munkaközvetítő, aki még kezet rázni sem volt hajlandó velem” – mondta egy 40-es éveiben járó brit digitális termékfejlesztő, aki Helsinkiben próbált szerencsét.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×