eur:
396.11
usd:
354.53
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Pixabay

Hihetetlen, hogy mivel fenyegetik a franciák Nagy-Britanniát

Elvághatja egy brit sziget áramellátását Franciaország a brexitet követő halászati vita miatt. A párizsi kormány szerint a helyi hatóságok megsértik a brit kilépést követő kereskedelmi egyezmény rendelkezéseit.

Sokkoló lépéssel fenyegeti Franciaország a partjaitól mindössze 20 kilométerre fekvő Jersey-sziget lakóit.

Annick Girardin francia tengerügyi miniszter szerint a britek megszegik a brexit utáni kereskedelmi egyezmény halászati jogokról szóló részeit. Ezek szerint továbbra is engedniük kellene, hogy a francia hajók a felségvizeiken halásszanak – de nem engedik.

A miniszer szerint 41 francia hajó kapott jogot, hogy Jersey közelében tevékenykedjen, viszont a múlt héten váratlanul korlátozták, hogy mely zónákban lehetnek jelen, hány napot töltve ott.

A miniszter felháborítónak és egyoldalúan bevezetettnek nevezte az új feltételeket, amelyek szerinte nyíltan megsértik a brexit utáni kereskedelmi egyezményt. Majd a francia Nemzetgyűlés előtt felvetette, hogy

„készek a válaszlépésekre”, és a tenger alatt futó kábeleket említette, arra utalva, hogy leállíthatják Jersey áramellátását.

A sziget kormányzatának egy korábbi anyaga szerint a francia EDF szolgáltató biztosította az áramellátás közel 95 százalékát 2018-ban és a jelenleg hatályos szerződés 2027-ig szól.

A brexit utáni alku értelmében a brit kilépés előtt is jelen lévő francia hajók tovább halászhatnak brit vizeken – de ezt most a Jersey-oldal bürokratikus lépései akadályozhatják.

Az önálló kormánnyal rendelkező – és brit koronafüggőségnek számító – sziget hatóságai ugyanis immár ahhoz kötik az engedélyek kiadását, hogy a franciáknak igazolniuk kell a brexit előtti jelenlétüket, és hogy mennyit is halásztak korábban.

A franciák úgy érzik, hogy hirtelen egy újabb követelménnyel próbálják megvonni halászati jogukat.

A brit kormány a vitát elegánsan azzal próbálja megkerülni, hogy emlékeztette a franciákat: Jersey-nek önálló parlamentje van, és maga felel a területi vizeiért. Csakhogy a halászatról London állapodott meg Brüsszellel.

Ian Gorst Jersey külkapcsolatokért felelős minisztere „aránytalan” fenyegetéssel vádolta meg Párizst, és az mondta: a brit kormány tárgyalt a nevében – de

ha közvetlenül beszélhetnének a francia halászokkal, akkor megoldást találnának.

A létfontosságú források megvonása nem új keletű gyakorlat az államközi vitákban – Ukrajna például a külvilág által el nem ismert 2014-es krími népszavazás, majd a félsziget Oroszországhoz csatolása után lezárta az Észak-Krími Csatornát, amely a félsziget vízellátásának 85 százalékát adta. Mindez komoly csapás volt a mezőgazdaságra, az ingatlanárakra és a háztartások vízellátását egy időben emiatt napi hat órára korlátozták.

A vízellátás körüli vita robbantotta ki a múlt heti határvillongásokat Kirgizsztán és Tádzsikisztán között is – aminek nyomán több tucat ember meghalt és 10 ezer embert evakuáltak otthonaikból. A franciák és britek esetében nem lehet ilyen tragikus eseményekre számítani, de ez a fajta fenyegetőzés mindenesetre szokatlan a két NATO-szövetséges között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×