eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Vendégekkel teli éttermek a brit főváros Soho negyedében 2020. november 4-én, a koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt korlátozó intézkedések bevezetése előtti estén. A Nagy-Britanniában élők november 5-től december 2-ig csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, valamint a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok,  éttermek és bárok  is bezárnak négy hétre, bár elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

Tömegek az utcán, gyorsan elfelejtette a karantént London

Nagy sokaság verődött össze a hétvégén az ikonikus londoni Harrods áruháznál a karantén utáni első hétvégén. Sok emberen nem volt maszk, a rendőrség néhány személyt le is tartóztatott.

Múlt szerdán ért véget az angliai karantén, és London belvárosa a hétvégén úgy nézett ki, mintha nem is lenne Covid-járvány.

A Sohóban a pubok, bárok és éttermek zsúfolásig megteltek, az üzletek előtt sorok álltak - az emberek belevetették magukat az életbe. Mindez annak ellenére történt, hogy a brit fővárost a kormány a 2-es készültségi sávba sorolta.

Azaz: igaz, hogy kinyithattak az üzletek, vendéglátóhelyek, fodrászok és sportközpontok, de maradtak a biztonsági távolságra vonatkozó szabályok és

a különböző háztartások tagjai is csak maximum hatos csoportokban találkozhatnak a szabadban

- míg zárt térben nem.

A rendelkezést azonban sajátosan értelmezte az a több ezer ember, aki úgy érezte, visszatért a szabadság.

London elegáns és ikonikus áruháza, a Harrods előtt hatalmas tömeg verődött össze, az emberek - köztük sok fiatal - olyan tömötten álltak egymás mellett, mint a régi szép időkben egy rockkoncerten vagy futballmeccsen.

Bár a brit szabályozás szerint a szabadban nem kötelező a maszkviselés, több járókelő panaszkodott, hogy a fiatalokon nem volt maszk és hogy nem tartották be a biztonsági távolságot.

A rendőrséget szombat délután 1 órakor hívták ki a Harrodshoz, hogy lépjen fel, mert “emberek nagy csoportja próbál bejutni az áruházba”.

A nagy csődületből végül négy férfit tartóztattak le - kettőt verekedés miatt, egyet a Covid-szabályok megsértéséért és egyet a Covid-szabályok megsértése és rendbontás miatt.

A nap folyamán a tömeg ismét visszatért, ahogy a rendőrök is. A Telegraph című lap kommentelői azt állították, hogy a fiatalok nagy tömegben bejutottak az áruházba és több hozzászóló a brit jogi nyelvezetben “utazó közösség” tagjaiként írta le őket.

Azt is hozzátették, hogy a biztonságiak nem tudtak vagy nem mertek szembeszállni a kihívással. A Sun és a Daily Mirror című bulvárlapok is hasonló tudósítást hoztak le.

“Mi a fene folyik a Harrodsnál?” - írta egy felhasználó a Twitteren. “Inkább elmentünk, mert akkora felfordulás volt kint. Senkin sem volt maszk és nem is vonták őket felelősségre érte”.

A tweetben bejelölt Harrods nem sietett a válasszal, később pedig képviselőjük annyit közölt a Metro című lappal, hogy a tömeget feloszlatták és hogy nem tudják kommentálni a rendőrségi akciót.

Utcai buli volt az Oxford streeten és a Covent Gardenben is

Közben néhány kilométerrel távolabb, az Oxford Street bevásárlóutcában az újévi utcai bulik hangulatát idézve sokan itallal a kezükben táncoltak az utcazenészek mellett. Egy kicsit távolabb, a Covent Gardenben is emberek szorosan összezsúfolódott csoportjai állták körül az a zenészeket.

A legszigorúbb készültségi fokozatba sorolt Nottingham városában valamiért engedélyezték a szabadtéri karácsonyi vásárt, amit szintén tömegek leptek el.

A szervezők végül közölték, hogy “ideiglenesen” felfüggesztették a rendezvényt.

A szintén 3-as “legszigorúbb” készültségi sávba sorolt Manchesterben és Birminghamben pedig nem is engedték meg, hogy kinyisson a vásár.

Az egyik nottinghami vállalkozás képviselője azt mondta, hogy a nyilvános illemhelyek hiánya miatt az emberek a kapualjakat használták vécének.

Sok helyi lakos nagyon dühös a szervezőkre, mert attól tartanak, megugrik a fertőzések száma és veszélybe sodorhatja a karácsonyt - bár a brit kormány az ünnepi időszak öt napjára még nagyobb szabadságot hirdetett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×