eur:
393.1
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Washington, 2017. január 20.Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke (j) kezet fog elődjével, Barack Obamával, miután letette hivatali esküjét a beiktatási ünnepségén Washingtonban 2017. január 20-án. (MTI/EPA pool/Saul Loeb)
Nyitókép: MTI/EPA pool/Saul Loeb

Három amerikai exelnök is nyilvánosan oltatná be magát a Covid-vakcinával

Három amerikai exelnök élő adásban vagy legalábbis a kamerák előtt oltatná be magát a Covid-vakcinával. A cél a közvélemény megnyugtatása és az oltóanyag-ellenes nézetek elleni fellépés.

Barack Obama, George Bush és Bill Clinton volt amerikai elnökök beleegyeztek, hogy élő adásban oltatják majd be magukat a koronavírus elleni vakcinával, amint az hozzáférhetővé válik az Egyesült Államokban. Ezzel akarják az oltóprogram támogatására bírni szkeptikus honfitársaikat.

Obama azt mondta, hogyha Anthony Fauci, Amerika első számú járványügyi szakembere – és Donald Trump elnök néha mostohán kezelt tanácsadója – úgy gondolja, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony, akkor ő hajlandó beoltatni magát.

„Megígérem, hogy amikor a kevésbé veszélyeztetett emberek számára is hozzáférhetővé válik, akkor beoltatom magam. Lehet, hogy ez élő tévéadásban vagy a kamerák előtt történik majd, hogy az emberek lássák, bízom ebben a tudományos eredményben”

– mondta Obama a SiriusXM amerikai rádió műsorában.

Obamát gyorsan követte az ifjabb George Bush és Bill Clinton volt elnök – az ő képviselőik is jelezték, hogy az egykori államfők vállalnák a nyilvános oltást.

Bush hajlandó lenne népszerűsíteni az oltóprogramot

Bush csapata kapcsolatba lépett Faucival és a Fehér Ház koronavírus-akciócsoportjának koordinátorával, Deborah Birxszel, hogy felajánlja segítségét az védőoltásprogram népszerűsítésében - írta az NPR amerikai közszolgálati médium.

„Először meg kell bizonyosodni, hogy biztonságos a vakcina. Utána be kell adni a lakosság előresorolt csoportjának. Majd Bush elnök is beáll a sorba és örömmel beoltatja magát, a kamerák előtt”

– mondta az exelnök képviselője a CNN hírtévének.

Novemberben sok volt még a vakcinaszkeptikus

Bár az utóbbi hetekben már négy – köztük két amerikai – oltóanyag nagy fokú hatásosságáról érkeztek biztató klinikai kísérleti eredmények, az Egyesült Államokban még várat magára az engedélyeztetés.

Nagy-Britannia hamarabb hagyta jóvá a Pfizer-BioNTech amerikai-német vakcina használatát, mint maga az Egyesült Államok és ezért Anthony Fauci és az Európai Gyógyszerügynökség is bírálta Boris Johnson kormányát.

A Pfizer és a Moderna amerikai cégek 95 százalékos hatékonyságúnak talált mRNS-vakcináinak gyors kifejlesztése miatt

az amerikai közvélemény jelentős része bizalmatlan.

Egy novemberi Gallup-felmérés szerint a lakosok 42 százaléka tekintett szkeptikusan a vakcinákra, bár az azóta érkező hírek nyomán az arány változhatott.

„Vakcina segített legyőzni a járványos gyermekbénulást is”

Az NPR megjegyzi, hogy a bizalmatlanság magasabb az amerikai színes bőrű lakosság körében – Obamak erre azt mondta, ez részben érthető és felidézte a hírhedt Tuskegee-kísérletet, amelyben az 1930-as évektől kezdve több száz afroamerikai férfi önkéntesen vizsgálták a szifilisz hatásait, de később nem voltak hajlandók gyógyszerrel kezelni őket.

Ennek nyomán sokan meghaltak vagy partnerüknek adták át a betegséget. Erre az ügyre vezetik vissza az amerikai színes bőrű lakosság egy részénél tapasztalható mély bizalmatlanságot az egészségügyi illetékesekkel szemben.

Obama most emlékeztetett, hogy vakcina nélkül nem sikerült volna legyőzni a járványos gyermekbénulást sem.

Nagy-Britanniában közben Matt Hancock egészségügyi miniszter és hírek szerint Boris Johnson miniszterelnök is vállalta, hogy nyilvánosan oltatja be magát koronavírus-vakcinával.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×