eur:
397.22
usd:
356.74
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Dóval, 2011. március 13.Lesiklani készülnek síelők a Dóval (Donovaly) téli üdülőhely fölött magasodó Nová hola tetejéről, a Hóparkban 2011. március 13-án. (MTI/TASR/Jozef Durnik)
Nyitókép: MTI/TASR/Jozef Durnik

Sikamlós kérdés Szlovákiában: kinyissák-e a sípályákat

A szlovák síközpontok december 4-re tervezik a téli szezon megnyitását. Néhány sípályán már felállították a hóágyúkat, és várnak a központi válságstáb zöld jelzésére.

Az utóbbi napokban tapasztalt hideg időjárás aktuálissá tette a szlovák síközpontok megnyitásának kérdését. A legtöbb sípályán már megkezdték a felkészülést a téli szezonra, de az üzemeltetők még mindig nem tudják, hogy fogadhatják-e a sízőket. A végső döntést a járványügyi szakemberek és a központi válságstáb fogja meghozni.

Andrej Doležal közlekedési miniszter szerint napokon belül megszülethet a válasz. A tárcavezető közölte, hogy az idegenforgalom számára már elkészültek a jelzőlámpa-rendszer szerinti tervvel.

„A szigorú feltételekhez kötött szezonnyitás tűnik jobb lehetőségnek

annál, minthogy növeljük a mobilitást, és az abban rejlő veszélyeket azzal, ha átengedjük a síelni vágyókat Olaszországba vagy Ausztriába” – fogalmazott a közlekedésügyi miniszter, aki tisztában van vele, hogy a válasz nem várathat sokat magára. Sok üzemeltető több ezer eurót áldozott a téli szezonra való felkészülésre, például hóágyúk beszerzésére.

A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke ugyancsak szeretné, ha a kormányzat nem késlekedne a válasz meghozatalával. „Tudnunk kell, hogy milyen feltételek mellett és mit kell bebiztosítanunk, mivel itt nemcsak a sípályákról és a felvonókról van szó, hanem a síközpontban szolgáltatásokat nyújtókról is“ – jegyezte meg Marek Harbuľák.

Nemrég Igor Matovič kormányfő még úgy nyilatkozott, hogy

a szlovákok idén búcsút inthetnek a hazai síszezonnak.

Felvetődik ugyanakkor a kérdés, ha lezárják a szlovák sípályákat, a síelés szerelmesei nem veszik-e az irányt az olasz vagy az osztrák Alpok felé. A járványügyi szakemberek szerint a mobilitás növekedése rizikót rejt magában. Ján Mikas tisztifőorvos nincs a nyitás ellen, de mint mondja, ez csakis a szigorú feltételek betartásával valósulhat meg. Ezek egyike, hogy a sípályákon az éttermek és büfék zárva maradnak.

A szlovákiai szállásadók így is válságos helyzetben vannak, a hegyvidéki hotelek tulajdonosai bíznak benne, hogy a járványügyi szakemberek nem mondanak nemet a síszezonra. Míg a nyári hónapokban átmenetileg javult az idegenforgalomban vállalkozók helyzete, szeptemberre a turisták száma újra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi turistákat – köztük a Magyarországról érkezőket – már szeptemberben is nagyítóval kellett keresni.

A legfrissebb statisztika szerint szeptemberben a 378 ezer turistából csaknem 300 ezer volt a hazai, 14 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A külföldi turisták száma ugyanekkor 66 százalékkal csökkent. Míg tavaly szeptemberben 237 ezren érkeztek külföldről, idén nem egész 80 ezren.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×