eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Szlovák rendőr egy autós iratait ellenőrzi a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Pirosra váltott a pozsonyi koronavírus-jelző, súlyos szigorítások jönnek

A szlovák főváros járványügyi szakemberei a friss adatokon végzett alapos vizsgálataik után megállapították, hogy a város epidemiológiai fázist jelölő Covid-19 jelzőlámpája piros színűre kell, hogy váltson. Pozsonyban több megelőző intézkedést vezetnek be, a gazdasági miniszter szerint ugyanakkor nagy hiba lenne ismét bezárni a boltokat és éttermeket.

Az elmúlt napok adatai azt igazolták, hogy

Pozsonyban romlott a járványügyi helyzet.

Elsősorban a szlovák főváros által szervezett rendezvényekre vonatkoznak a megelőző intézkedések. A magánszemélyek által szervezett akcióknál nem avatkoznak be, de ajánlásokat tesznek a kockázat megelőzésére – közölte Katarína Rajčanová, a főpolgármesteri hivatal szóvivője.

„A napokban már betiltottunk egy színházi koncertet, a további rendezvényeket pedig aszerint bíráljuk el, hogy kint vagy bent akarják-e megtartani, megvannak-e a feltételek a megfelelő távolságtartásra és biztonságosak-e a fellépők számára. Ezeket a következő napokban értékeljük ki. A szeptemberi rendezvényeknél, például a várban megrendezett színielőadásokkal vagy a szüreti mulatságokkal kapcsolatban a regionális közegészségügyi hivatal, valamint az egészségügyi minisztérium döntése lesz a mérvadó” – tájékoztatott a szóvivő.

A piros jelzés a szociális- és az idősotthonokra is vonatkozik.

A pozsonykramárei Archa idősek otthonában 115 páciensről gondoskodnak. Nyolcvan százalékuk mozgásképtelen. Oľga Jarošová igazgatónő elmondta, hogy már most felkészülnek a szeptember 2-ától érvénybe lépő intézkedésekre. Ettől az időponttól kezdve minden társasági eseményt, például a szentmisét, a látogatásokat, az ünnepségeket is betiltják. A kezeléseket pedig egyénenként végzik el. Látogatási tilalom lép életbe a lamacsi idősek otthonában is. Ezeket csak a szabadban engedélyezik. A két igazgatónő szerint más óvintézkedésekre nincs szükség.

A főváros korlátozni fogja a múzeumok és egyéb intézmények látogatását is.

Ezenkívül karanténhelyiségeket alakítanak ki a hajléktalanoknak, illetve az egyes létesítmények legfontosabb alkalmazottainak tesztelését is előkészítik. A városháza munkabeosztását szintén az aktuális járványügyi helyzethez igazítják. A városi terepmunkások fokozottabb figyelmet fordítanak a szociális szolgáltatásokra, és elkezdik az egészségügyi segédeszközök osztását.

Richard Sulík gazdasági miniszter szerint már nem várható a lakosok mozgásának olyan mértékű korlátozása, mint tavasszal. A tárcavezető nagy hibának tartaná, ha megint minden boltot és éttermet bezárnánk. Személy szerint a külföldről Szlovákiába érkező emberek intenzívebb tesztelésének örülne. A gazdasági minisztérium már a nyár elején 114 olyan törvénymódosítást hagyott jóvá, amely a vállalkozói környezet javítását volt hivatott szolgálni. Őszre újabb intézkedéscsomagot készítenek elő.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×