eur:
392.17
usd:
361.77
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

A turizmusban dolgozók harmada veszítheti el állását Szlovákiában

A Szlovák Idegenforgalmi Szövetség felszólította a kormányt, tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy az ágazatban dolgozók átvészelhessék a koronavírus-járvány miatt kialakult válságot. Pozsonyban az elmúlt hónapban csupán a szállodák 15 százalékában jegyeztek fel foglalást.

Marek Harbuľák, a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség elnöke kijelentette, hogy a szlovákiai idegenforgalom helyzete több mint kritikus, éppen ezért a szervezet felszólítja a kormányt, kezdjen el komolyan foglalkozni a problémákkal, amelyekkel nemcsak a koronavírus-járvány miatti kényszerleálláskor kellett szembenézniük az ágazatban dolgozóknak, hanem a következő hetekben, hónapokban is vár rájuk.

A szövetség elnöke szerint várhatóan hatalmas lesz a visszaesés. A tavalyi évhez képest több mint 50 százalékkal csökkentek a bevételek.

A vendégéjszakák, a foglalások tekintetében is 50 százalékhoz közelít a csökkenés.

38 ezer embert fenyeget az elbocsátás, ami a munkahelyek egyharmadát teszi ki például a szakácsok, pincérek, recepciósok, szobaszervizesek körében.

„A kormány az idegenforgalmi ágazatért tette eddig a legkevesebbet, pedig ezt az ágazatot sújtja leginkább a koronakrízis. Nem abból kell kiindulni, hogy az egyes éttermek nyári teraszain mennyi vendég van, hanem meg kell kérdezni az embereket egész Szlovákia területén, akkor nyilvánvaló lesz, hogy valóban kritikus a helyzet” – fejtette ki Marek Harbuľák.

Példaként említette Pozsonyt, ahol

az elmúlt hónapban a szállodák mindössze 15 százalékában regisztráltak foglalást.

Úgy véli, a nyári szünidő elején talán két-három hétig javulhat a helyzet, de a vakáció után valószínűleg ismét hatalmas visszaesés várható. Elmaradnak az üzleti találkozók, a konferenciák, a kongresszusok.

A szövetség négy pontban foglalta össze a kormányhoz intézett követeléseit, melyekkel átsegíthetnék az ágazatot a válságon, és amelyek elfogadására a lehető legrövidebb időn belül sort kellene keríteni. Ezek a következők:

  • hosszabbítsák meg a vállalkozóknak nyújtott állami segélyt az év végéig
  • csökkentsék az adóterheket, konkrétan a hozzáadottérték-adót az idegenforgalom minden ágazatában
  • az állam térítse meg a rekreációs utalványokat
  • indítson kompenzációs programokat az idegenforgalmi ágazatban

Az idegenforgalmi szövetség elnöke továbbá kiemelte, jelenleg a legfontosabb cél a munkahelyek megtartása. Hozzátette, egyre több alkalmazott és munkáltató kéri a szervezet segítségét, ezért fordultak a kormányhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×