eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

A koronavírus ügye is felbukkant Kim Dzsong Un rejtélyes eltűnése mögött

Miközben tovább folyik az intenzív spekuláció az észak-koreai vezető egészségéről, dél-koreai illetékesek visszautasították, hogy Kim Dzsong Un beteg lenne vagy akár már nem is élhet. Szakértők szerint a politikusok csak a sötétben tapogatóznak.

„Élek” – gyakorlatilag ezt üzente az észak-koreai diktátor, vagy legalábbis ezt a neki tulajdonított üzenetet olvasták fel a szokásos pátoszos hangon az észak-koreai televízióban. A Kim Dzsong Un „köszönetet mondott” egy tengerparti üdülőhelyet építő munkásoknak. Ez volt az első üzenet tőle a hónap közepe óta.

A Kimmel kapcsolatos találgatások azután erősödtek fel, hogy április 15-én – szokatlan módon nem jelent meg a nagyapjáról, az államalapító Kim Ir Szenről szóló megemlékezéseken. Ezek után jelentette a CNN, hogy az amerikai hírszerzés azt vizsgálja, hogy egy állítólagos „szívműtét miatt” súlyosan beteg lehet vagy akár meg is halt.

Egy északi informátorokkal dolgozó dél-koreai lap, a Daily NK közben arról számolt be, hogy a Kínával határos észak-koreai régiókban vírus-szerűen terjed egy video, amely Kim halálhíréről szól. A video szerint egy helyi ellenőrző látogatás idején, váratlanul halt meg, ugyanakkor utalást tesz egy Japánban megjelenő Észak-Koreai párti lap nemlétező cikkére.

Mindez fejfájást okozott az északi vezetésnek és vadászni kezdtek az eredeti terjesztőre.

Kim legutóbbi nyilvános szereplése a Politikai Bizottság április 11-i ülésén való részvétel volt.

Dél-koreai illetékesek az intenzív spekuláció ellenére is azt mondták, hogy „nincsenek szokatlan jelek, Kim Dzsong Un él és jól van. Április 13-óta a Vonszan-régióban tartózkodik”. Erről beszélt Mun Csungin, a dél-koreai elnök külpolitikai tanácsadója.

Hasonló módon fogalmazott Kim Jolcsul, a dél-koreai országegyesítési miniszter is, amikor azt mondta: „kormányunk megfelelő információgyűjtési képességgel rendelkezik, hogy bizonyosan állíthassuk, nem történt semmi szokatlan”.

Sue Mi Terry, egykori CIA-elemző arról beszélt a Financial Times-nak, hogy sok-sok elfogott kommunikációs „morzsából” próbálják felépíteni a képet, hogy mi is történhet a titkolózó sztálinista államban. Megemlítette, hogy az észak-koreaiak szándékosan csöpögtethetnek dezinformációt és emiatt az amerikai vezetőknek bizonyosan nincs fogalmuk arról, hogy mi történik.

Bár a hírszerző ügynökségnek van néhány beépített embere az északi hierarchiában, mivel a Kim-rendszer olyan információs körökre épül, amelyben nem mindenki tud mindenről, így nehéz a beszervezett informátoroktól származó híreknek is hinni.

„A bürokraták nem beszélnek egymással. Kim eltávolított több száz embert, hogy senki se bízzon a másikban és senki se tudjon baráti csoportokat kialakítani maga körül. A titkolózás túlélési taktika” – mondta Dzsong Pak, egy másik volt CIA-elemző.

A kémek így a technológiára hagyatkoznak – műholdak segítségével derítették ki például, hogy április 21 óta „parkolt” a Vezér tengerparti rezidenciája mellett Kim vonata és ez arra utal, hogy ott tartózkodhat. Most azzal próbálják magyarázni Kim újabb eltűnését, hogy a koronavírus-fertőzéstől védekezik így, annak ellenére, hogy országa azt állítja, hogy tökéletesen kontroll alatt tartják a helyzetet.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×