eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Védőmaszkot visel a Sellő-szobor, Varsó jelképe 2020. április 15-én. Lengyelországban április 27-től elkezdik fokozatosan visszavonni a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat.
Nyitókép: MTI/AP/Czarek Sokolowski

WHO: Európa jól gondolja meg, lazít-e a karanténon

Európa még mindig a „vihar közepén van”, annak ellenére, hogy több ország már lazítja a Covid-19 járvány miatt bevezetett karantént. Erre figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet, amely sürgette: a kormányok gondolják újra, hogy valóban urai-e a helyzetnek.

„Lassan vége lesz” – ezt érezhetik azoknak az európai országoknak a lakosai, ahol elkezdték feloldani a koronavírus-járvány miatti karantént. Dániában a gyerekek visszatérhettek az iskolába, Ausztriában sorra nyitnak a boltok és Németországban is hasonló a helyzet.

A pokoli heteket megélt Olaszországban, Spanyolországban és emellett Franciaországban és Svájcban is bíztatónak tartanak egyes adatokat – például, hogy kevesebb a kórházi kezelésre szoruló beteg és a halálozás.

Az olaszoknál azonban egy nap alatt jelentősen megugrott a fertőzések száma: 2700-ról 3700-ra.

Óvatos a WHO: Európában nem múlt el a vihar

Az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatója arra utalt, hogy korai lehet az optimizmus.

Hans Kluge megjegyezte: növekszik a fertőzések száma a térségben – az elmúlt 10 napban közel duplájára ugrott.

Ebben a helyzetben az egyes országoknak alaposan meg kell fontolni, hogy nyitnak-e és ezt csak akkor kéne megtenniük, ha megfelelnek néhány feltételnek:

  • Kontroll alatt kell tartani a fertőzés terjedését,
  • minimálisra kell csökkenteni az újabb járvány lehetőségét
  • az egészségügyi rendszereknek képesnek kell lenniük az esetek azonosítására, lekövetésére és elszigetelésére.
„Továbbra is a vihar közepén vagyunk... ha nem tudják teljesíteni ezeket a feltételeket, mielőtt feloldanák a karantént, akkor kérem, gondolják újra. Nincs gyors sáv, amin vissza tudunk jutni a normális élethez”

– mondta Kluge, aki Koppenhágában tartott online sajtótájékoztatót.

Kluge aggodalmát az is táplálhatja, hogy bár egyes országokban javult a helyzet, továbbra is emelkedik a fertőzések száma például Törökországban, Oroszországban, Ukrajnában és Nagy-Britanniában.

Az AFP hírügynökség szerint Európában eddig összesen 90 ezren haltak meg a COVID-19 betegség miatt.

A britek karantént hosszabbítanak

A brit kormány csütörtökön közölte, hogy legalább 3 héttel meghosszabbítják a karantént. Ezt Dominic Raab külügyminiszter közölte, aki Boris Johnson miniszterelnök lábadozása idején elnököl a kormányüléseken.

Raab azt mondta, hogy ha most lazítanának, akkor esetleg jöhetne egy második fertőzési hullám és az minden eddig elért eredményt elmosna és további kárt okozna a gazdaságnak.

Trump Amerika megnyitásáról beszélt

A tengerentúlon is fokozott nyitásra készülnek. Trump elnök az egyes államok kormányzóival konzultált majd ezek után közölte: olyan helyeken, ahol alacsony a fertőzés terjedésének üteme, széleskörű a tesztelés és csökken az esetek száma, fokozatosan enyhíthetik a karantén intézkedéseket és lassan újraindulhat a gazdasági élet.

A döntés az egyes szövetségi államok kormányzóinak hatásköre és a nyitás három lépcsőben valósulhat meg.

Közben az amerikai Kongresszus külügyi bizottságának 17 republikánus képviselője támogatta, hogy Trump leállította a WHO finanszírozását. Levelükben azt írták: a hozzájárulást csak akkor lehet felújítani, ha lemond az Egészségügyi Világszervezet igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×