eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Illegális romatelep Krasznahorkaváralján, ahol Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke meghirdette a részben a tulajdonába került telken álló illegális viskók eltávolítását 2012. szeptember 29-én. Krasznahorkaváralján mintegy kétszáz rendőr ügyelt a biztonságra, több autóbusznyi rohamosztagos lovas rendőrrel és egy vízágyúval vonultak ki a helyszínre. A falu több utcáját, valamint a romák telepére vezető mindkét utat lezárták.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Kérdéses, jut-e elég rendőr a karantén alá vont szlovák romatelepekre

Szlovákiában az iglói járás egyik romatelepén közösségi szakaszba lépett a koronavírus terjedése.

A telepen legutóbb 30 újabb beteget regisztráltak. A szlovák egészségügyi miniszter közölte, a marginalizálódott közösségen belül ellenőrizhetetlenül terjed a vírus, s ha a tömeges terjedés más területeken is beigazolódik, ezeket a térségeket is karantén alá fogják helyezni. A pénteken délben ismertetett legfrissebb adatok szerint Szlovákiában átlépte az ezret a fertőzöttek száma, 72 új fertőzöttet jelentettek.

A koronavírus terjedésének úgynevezett közösségi szakaszba való lépése a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem lehet megállapítani, ki kitől kapta el a fertőzést. Marek Krajčí egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a pozitív esetek döntő többségét épp a romatelepeken élők között mutatták ki. Előrejelezte,

a kormány további lépések megtételére lesz kénytelen, hogy megfékezzék a vírus terjedését.

„Ellenőrizhetetlenné válhat a vírus elterjedése, ezt a romatelepeken tapasztaltak is igazolják. Nincs más lehetőség, minthogy újabb karantént kell elrendelnünk akár annak árán is, hogy ezeket a telepeket a fegyveres egységek emberei fogják majd védeni” – mondta az egészségügyi tárca vezetője.

Roman Mikulec belügyminiszter arról biztosított, hogy

szükség esetén a rendőrség gondoskodik további romatelepek vesztegzár alá vonásáról.

Arra azonban nem tudott egyértelmű választ adni, hogy megvan-e ehhez a megfelelő számú személyi állomány. „Nem lehet pontosan meghatározni, hogy hány romatelepre van emberünk, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy minden intézkedést be tudjuk tartani ott, ahol szükséges” – fogalmazott Mikulec. A telepeken élő marginalizált roma közösség helyzetét epidemiológusok, virológusok és más szakértők is felügyelik.

A koronavírus megfékezése érdekében életbe léptetett szigorú óvintézkedések fokozatos visszavonásában Szlovákia lemarad a környékbeli országokhoz képest, annak ellenére, hogy az idevágó statisztika aránylag kedvező képet mutat a helyzetről. Pénteken délben 1049 fertőzöttet tartottak nyilván, eddig összesen 8 halálos áldozatot követelt a vírus – ami lakosságarányosan az európai uniós tagállamok közül a legalacsonyabb szám –, és eddig 167 személy gyógyult ki a koronavírus-fertőzésből.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×