eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2020. március 14-én. Trump bejelentette, hogy átesett az újkoronavírus-teszten, a lánya és tanácsadója, Ivanka Trump pedig önkéntes karanténba vonult.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Vád: „Trump exkluzív koronavírus-vakcinát akart Amerikának”

Exkluzív, csak Amerikában használható koronavírus vakcinát akart Donald Trump – állítják németországi források. Jelentések szerint az amerikai elnök jelentős összeget ígért azért, hogy egy német cég átadja az általa fejlesztett oltóanyag exkluzív jogait.

„Csata a CureVac cégért” – így írják le azt a hírt, amely szerint az amerikai elnök a tengerentúlra próbálta csábítani a kísérleti koronavírus-vakcinát létrehozó német céget.

A Welt am Sonntag német bulvárlap szerint

Donald Trump olyan exkluzív jogokat akart venni, amelyek szerint az ellenszert „csak az Egyesült Államok részére” gyártanák.

Ezt egy német kormányforrás közölte a lappal.

Az érintett gyógyszercég, a tübingeni székhelyű CureVac úgy nyilatkozott, hogy „továbbra is elkötelezett egy olyan vakcina kifejlesztése mellett, amely világszerte segíti és védi a betegeket”. A Welt szerint azonban a német kormány „visszavág és pénzügyi ösztönzőkkel próbálja az országban tartani a vállalatot”.

A cég „több szervezettel és hatósággal áll kapcsolatban,

nem kommentál találgatásokat és visszautasítja

az arról szóló állításokat hogy vásárlási ajánlatokat kapott volna magára a cégre vagy technológiájára”.

Az amerikai média lecsapott a hírre és a Trumppal nem éppen szimpatizáló Washington Post az elnök környezetében próbált információhoz jutni. Egy neve elhallgatását kérő fehér házi illetékes azt mondta: „nem tudnak olyan kommunikációról, amelyben Donald Trump ajánlatot tett volna a CureVac megvételére”. Hozzátette ugyanakkor: az elnök néha olyan privát beszélgetéseket folytat, amelyek még beosztottjai számára sem ismeretesek.

A CureVac honlapján olvasható információ szerint ugyanakkor Trump és Mike Pence alelnök is találkozott márciusban Daniel Menichellával, a cég vezérigazgatójával és a koronavírus vakcina kifejlesztéséről tárgyaltak.

Richard Grenell, az Egyesült Államok németországi nagykövete és az amerikai hírszerzés ügyvezető igazgatója viszont azt posztolta ki a Twitterre, hogy

a Welt am Sonntag csak Amerikának szánt oltóanyagról szóló sztorija „nem igaz”.

Közben a német egészségügyi minisztérium azt mondta: „a szövetségi kormány abban érdekelt, hogy a koronavírus elleni vakcinákat Németországban és Európában is fejlesszék”. Horst Seehofer német belügyminiszter úgy fogalmazott: több kormánytagtól is „úgy hallotta”, hogy a Trump-kormányzat exkluzív jogokat akart szerezni a német cég vakcinájára.

Közben a Washington Post azt állította, hogy az amerikai laborok „gyengén felszereltek ahhoz, hogy a koronavírus elleni életmentő” szereket dolgozzanak ki.

A szövetségi állam által pénzelt négy intézményből kettő nem is vállalt vagy kapott szerepet a fejlesztésben, a másik kettő pedig a lehetséges koronavírus vakcina kisvolumenű tesztelésével foglalkozik csak majd.

Közben a kormány partnereként dolgozó egyik amerikai cég, a Thermo Fisher Scientific 11 és félmilliárd dollárért megvette a holland Qiagen diagnosztikai vállalatot, amely egy órán belüli leletekkel szolgáló koronavírus-tesztelő berendezést dolgozott ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×